Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται από σήμερα το βράδυ στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της Τίσα Β’Αβ και να διαβάσουν το Βιβλίο των Θρήνων, που περιγράφει την καταστροφή του Πρώτου Ναού του Ιουδαϊσμού, πριν από περίπου 2.600 χρόνια.

Χιλιάδες συναγωγές όλων των δογμάτων αναμένεται να ενσωματώσουν φέτος στις τελετές της Τίσα Β’Αβ κείμενα σχετικά με τη βίαιη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, κάνοντας ορισμένους να προβλέπουν την ενδεχόμενη αγιοποίηση της επίθεσης στην εβραϊκή λειτουργία μαζί με άλλες καταστροφές.

Η νηστεία της Τίσα Β’Αβ, η οποία θρηνεί την καταστροφή τόσο του Πρώτου όσο και του Δεύτερου Ναού στην Ιερουσαλήμ, άρχισε απόψε και διαρκεί 25 ώρες.

Συγκέντρωση και στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες άτομα μαζεύτηκαν και στην αποκαλούμενη Πλατεία των Ομήρων στο Τελ Αβίβ για να τιμήσουν τη νηστεία της Τισά Μπε’Αβ και να ζητήσουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, φέρνοντας κοντά θρησκευόμενους και κοσμικούς Ισραηλινούς από όλη τη χώρα.

Κάτω από το σύνθημα «Ενωμένοι για την επιστροφή τους», η εκδήλωση ξεκινά με προσευχές και την ανάγνωση του Βιβλίου των Θρήνων, ακολουθούμενες από συζητήσεις και μαρτυρίες επιζώντων της φρικτής σφαγής από τη Χαμάς.

Έκκληση για ενότητα από τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ προβάλλεται στην εκδήλωση.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία καθώς αυτοί οι επικίνδυνοι άνεμοι διαίρεσης επιστρέφουν σε μας ακόμη και τώρα, απειλώντας την ενότητά μας, την ύπαρξή μας ως έναν λαό σε ένα κράτος», λέει στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ως έθνος, διανύουμε ημέρες δοκιμασίας. Πρέπει να σταθούμε και να τις ξεπεράσουμε μαζί, με συνεργασία, αδελφοσύνη και με την αγάπη για το Ισραήλ».

Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών


Αρκετά βλήματα εντοπίστηκαν να περνούν από τον Λίβανο στις περιοχές Ραμίμ Ριτζ, Μέτουλα και Όρος Ντοβ κατά τη διάρκεια της ημέρας της Δευτέρας, ανέφεραν οι IDF. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η IAF έπληξε έναν εκτοξευτή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Γουαρντιγιέ στο νότιο Λίβανο.

Επιπλέον, το πρωί, η IAF έπληξε στρατιωτικές δομές της Χεζμπολάχ στην περιοχή Τσιχίν και Τζιμπάιν στο νότιο Λίβανο.

Το πυροβολικό των IDF στόχευσε επίσης απειλές στις περιοχές Γουάντι Χαμούλ, Ραμγιέ και Άιτα ας Σαμπ στο νότιο Λίβανο.

Νεκρός Παλαιστίνιος που άνοιξε πυρ στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος ένοπλος έπεσε νεκρός από τα πυρά των στρατευμάτων στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, λίγη ώρα αφότου οι IDF έλαβαν αναφορές για έναν Ισραηλινό που τραυματίστηκε από πυρά στην περιοχή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές νωρίτερα σήμερα.

Ο Ισραηλινός τραυματίστηκε κοντά σε ένα κατάστημα επισκευής αυτοκινήτων. Ο στρατός έλαβε επίσης αναφορές για δύο Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στην ίδια περιοχή, αν και οι συνθήκες του τραυματισμού τους είναι ασαφείς.

Το νοσοκομείο Μέιρ στο Κφαρ Σάμπα αναφέρει ότι ο άνδρας ηλικίας 60 ετών που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς στην Καλκίλια βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση.

Οι IDF επιβεβαιώσαν στη συνέχεια ότι ο Παλαιστίνιος ένοπλος που πυροβόλησε και τραυμάτισε σήμερα το βράδυ έναν Ισραηλινό και δύο Παλαιστίνιους στην πόλη Qalqilya της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκε από τα στρατεύματα.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής κατονομάζει τον ένοπλο ως Tariq Daoud, 18 ετών. Λέει ότι η σορός του κρατείται από τις ισραηλινές αρχές.