Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Βραζιλία.

Η Voepass Linhas Aéreas αναθεώρησε τον αριθμό των νεκρών σε 61 άτομα από την αεροπορική συντριβή, σύμφωνα με νέα δήλωση της αεροπορικής εταιρείας.

Ο αριθμός των νεκρών αναπροσαρμόστηκε σε 57 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος.

Αρχικά, η Voepass είχε δηλώσει ότι η πτήση μετέφερε 58 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος τη στιγμή της συντριβής, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση της αεροπορικής εταιρείας.

Δεν υπάρχει κανένας διασωθέντας από την μοιραία πτήση.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Οι αρχές μετά από έρευνες ανέσυραν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου στον τόπο της συντριβής στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Γκιγιέρμι Ντερίτε, Γενικό Γραμματέα Ασφαλείας του Σάο Πάολο.

Το μαύρο κουτί περιέχει κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.

Μια ιατρική ομάδα βρίσκεται επί τόπου και εργάζεται για την ταυτοποίηση των θυμάτων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αλλά πολλά από τα υπολείμματα των θυμάτων είναι πολύ καμένα για οπτική ταυτοποίηση.

Κατάλληλο για πτήση το αεροπλάνο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη και το πλήρωμά του ήταν κατάλληλα για πτήση.

Το αεροσκάφος που χειριζόταν η Voepass και συνετρίβη κοντά στην πόλη Βινχέδο ήταν «ένα ATR-72, κατασκευασμένο το 2010 και σε καλή λειτουργική κατάσταση, με έγκυρα πιστοποιητικά καταχώρησης και αξιοπλοΐας», ανέφερε η δήλωση.

«Η πτήση είχε τέσσερα μέλη πληρώματος τη στιγμή του ατυχήματος και όλα ήταν επαρκώς αδειοδοτημένα και είχαν έγκυρα προσόντα», ανέφερε η δήλωση.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει «να παρακολουθεί την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειές τους από την εταιρεία. Επιπλέον, η Υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών».

Τεράστια καταστροφή

Οι εναέριες εικόνες από την αεροπορική συντριβή σε γειτονιά της Βραζιλίας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Το βίντεο δείχνει τα συντρίμμια πολύ κοντά σε ένα σπίτι στο Βινχέδο — μια κατοικημένη περιοχή στη δυτική πλευρά του Σάο Πάολο.

Δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων από το Flightradar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος έπεσε περίπου 17.000 πόδια μέσα σε μόλις ένα λεπτό. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι το αεροπλάνο έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού που ανήκε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Στις εναέριες εικόνες φαίνεται η μύτη του αεροσκάφους και τα παράθυρα του πιλοτηρίου. Πίσω από αυτό, καμένα κομμάτια του αεροπλάνου σκορπίζονται στο έδαφος, ενώ η ουρά του φαίνεται σε μερικά δέντρα.

Άλλες εικόνες δείχνουν τους πρώτους ανταποκριτές να έχουν σχηματίσει ουρά κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον τόπο της συντριβής.

Ενημερώνονται οι συγγενείς

Το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας Voepass στο αεροδρόμιο του Γκουαρουλούς ανέφερε στην Associated Press ότι η εταιρεία εργάζεται για να ειδοποιήσει τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Είπαν ότι τους παρέχουν υποστήριξη σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο στο αεροδρόμιο.

Γλύτωσε στο παρά πέντε

Ορισμένοι επιβάτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν στην πτήση αλλά την έχασαν, είναι ανακουφισμένοι που δεν κατάφεραν να ανεβουν στο αεροπλάνο..

Ένας άνδρας, ο Αντριάνο Ασίς, δήλωσε ότι όταν έφτασε στο αεροδρόμιο του Κασκαβέλ, υπήρξε έλλειψη πληροφόρησης για την αναχώρηση και δεν υπήρχε κανείς στο γκισέ για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Όταν τελικά κάποιος εμφανίστηκε, του είπε ότι δεν μπορούσε να επιβιβαστεί ακόμα.

«Αν και διαφώνησα μαζί του, τελικά μου έσωσε τη ζωή,» είπε ο Ασίς σε τοπική εφημερίδα, όπως ανέφερε το βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Globo.

Τρίημερο πενθος στην χώρα

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τρεις ημέρες πένθους ως ένδειξη στη συντριβή του αεροπλάνου που σκότωσε 61 ανθρώπους την Παρασκευή.

Ο Λούλα ανακοίνωσε το πένθος μέσω του λογαριασμού του στο X.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, καθώς και ο Δήμος Βινχέδο, κήρυξαν επίσης τριήμερο πένθος για να τιμήσουν τα θύματα της συντριβής νωρίτερα την Παρασκευή.

Άρχισε η μεταφορά των σορών

Ομάδες από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σάο Πάολο έχουν αφαιρέσει τα τρία πρώτα πτώματα από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους στη Βραζιλία, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας του Σάο Πάολο.

Τα πτώματα θα μεταφερθούν στο Κεντρικό Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο, το οποίο «θα κλείσει για να εργαστεί αποκλειστικά πάνω στα θύματα του ατυχήματος στο Βινχέδο», αναφέρει η δήλωση.

«Για να βοηθηθεί η ταυτοποίηση των πτωμάτων, οι οικογένειες πρέπει να προσκομίσουν οποιεσδήποτε ιατρικές εξετάσεις ή έγγραφα που διαθέτουν για τα θύματα, όπως ακτινολογικές, ιατρικές και/ή οδοντιατρικές εξετάσεις, στο Κεντρικό Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο», αναφέρεται στη δήλωση.

Η Πολιτική Άμυνα της Πολιτείας του Σάο Πάολο θα διαθέσει επίσης μια ομάδα για να παρέχει υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής, σύμφωνα με τη δήλωση.