Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μεξικό αξίωσε χθες Τετάρτη από τη μεξικανική κυβέρνηση να θέσει υπό κράτηση τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν πάει για να παραστεί στην ορκωμοσία της εκλεγμένης προέδρου της χώρας.

«Έχουμε την πίστη ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα σεβαστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Πούτιν και θα τον «παραδώσει στο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, το ΔΠΔ, σε περίπτωση που πάει να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας», πρόσθεσε.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού, είναι προγραμματισμένο να ορκιστεί την 1η Οκτωβρίου.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο του 2023 ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Πούτιν, κατηγορώντας τον για έγκλημα πολέμου, πιο συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Το Μεξικό έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, τη διεθνή σύμβαση με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ, σύμφωνα με το οποίο «είναι καθήκον κάθε κράτους να παραδίδει στη δικαιοδοσία» του διεθνούς δικαστηρίου «υπεύθυνους για διεθνή εγκλήματα».

Η ουκρανική πρεσβεία στη μεξικανική πρωτεύουσα χαρακτήρισε τον ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου», που οφείλει να λογοδοτήσει για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πάντως ευχαρίστησε τη μεξικανική κυβέρνηση που προσκάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πάει στην ορκωμοσία της κυρίας Σέινμπαουμ.

Ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της προέδρου Σέινμπαουμ, ο Χουάν Ραμόν, σημείωσε χθες πως η αποστολή πρόσκλησης στον κ. Πούτιν έγινε στο πλαίσιο της «πρακτικής του (διπλωματικού) πρωτοκόλλου».

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, που εξελέγη πρόεδρος τη 2η Ιουνίου, θα αναλάβει τον Οκτώβριο την εξουσία για εξαετή θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ