Η Le Figaro σε άρθρο που έγραψε, επαίνεσε τις δύο κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι η Γαλλία και ειδικά η γαλλική δεξιά έχουν να μάθουν πολλά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση lefigaro.fr αναρτήθηκε άρθρο με τίτλο: «Η αποτυχία της άκρας αριστεράς και η αναγέννηση μιας ελπιδοφόρας δεξιάς: Μαθήματα από την Ελλάδα για τη Γαλλία», που έγραψε ο απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council και επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους της εταιρείας συμβούλων διεθνούς εμπορίου McLarty, Ζερεί Γκαλόν.

Επιχειρώντας μια γρήγορη ιστορική αναδρομή στην Ελλάδα, σημείωσε πως ήταν «μια χώρα όπου σοσιαλιστές ωθούμενοι από ένα τοξικό μείγμα οπορτουνισμού και καριερισμού ήταν έτοιμοι να προδώσουν την κληρονομία και τις αξίες τους συμμαχώντας με ένα κόμμα με κοινοτιστικό και αντισημιτικό υπόβαθρο, όπου η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών αντιστοιχούσε με την κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών από διαδοχικές κυβερνήσεις, όπου οι γονείς αναρωτιόντουσαν αν πρόσφερε ακόμη μέλλον στα παιδιά τους… Οι ανεύθυνες υποσχέσεις και οι βροντώδεις διακηρύξεις πολιτικών αρχηγών δεν μπορούσαν να κρύψουν τη θλιβερή αλήθεια: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση και η χώρα λόγω της αδυναμίας να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς που υπονόμευαν την οικονομία της, βρέθηκε υπό τον ζυγό διεθνών θεσμών».

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, μετά από εννέα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, παρουσιάζοντας μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, που είναι αντιληπτή από τους Έλληνες. «Η Ελλάδα οφείλει αυτήν τη θεαματική ανάκαμψη ειδικά σε έναν άνθρωπο: τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε ο αρθρογράφος.

«Πηγαίνοντας κόντρα στους βαρώνους του κόμματός του που δεν τον ήθελαν, επέβαλε μια Δεξιά που πιστεύει πάνω απ’ όλα στην αξιοκρατία και την αξία της εργασίας. Μια δεξιά ανελαστική σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό και την ενσωμάτωση, που δεν λυγίζει μπροστά στην κριτική εκείνων που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την πολιτική ορθότητα. Μια δεξιά για την οποία δεν είναι απαγορευμένοι όροι το ελεύθεροι εμπόριο, ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη. Μια αξιόπιστη, φιλόδοξη Δεξιά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος που επιτρέπει στην Ελλάδα να παράγει τώρα άνω του 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια δεξιά που νομιμοποιεί τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών παρά την αντίδραση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μια Δεξιά ευρωπαϊστρια και φιλο-ατλαντική, αλλά και πατριωτική», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Έπειτα, ο Ζερεί Γκαλόν ανέφερε πως η θριαμβευτική επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2023 επιτεύχθηκε «επειδή αποκατέστησε την εμπιστοσύνη σε μια ελληνική κοινωνία λαβωμένη, κατακερματισμένη και ταπεινωμένη από διαδοχικές κρίσεις. Έδειξε σε μια χώρα που κινδύνευε να μπει στο περιθώριο της Ιστορίας, ότι δεν ήταν αναπόφευκτη η υποβάθμισή της».

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αρνήθηκε να επιτρέψει στην Ελλάδα, όπως λέει ο Ζακ Λακαριέρ, “να τη στοιχειώσουν οι παλιές πέτρες της” και να μεταβληθεί σε ένα υπαίθριο μουσείο. Υπό την ηγεσία του οι Έλληνες κατανόησαν ότι για να σώσουν την κληρονομιά τους έπρεπε να είναι σε θέση να την ξανακατακτήσουν…».