Στις κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές οδηγούνται σήμερα, Κυριακή οι πολίτες της Χειμάρρας. Μέσα από τις φυλακές του Φιέρι, ο Φρέντης Μπελέρης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις που ασκούν οι αλβανικές αρχές στους ψηφοφόρους και απαιτεί σεβασμό στο κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε τον περασμένο Μάιο.

Βασικό διακύβευμα της κάλπης για τον Φρέντη Μπελέρη, τον υποψήφιο της «Ομόνοιας» Πέτρο Γκικουρία και τα μέλη της μειονότητας στη Χειμάρρα είναι η προστασία των ελληνικών περιουσιών, οι οποίες κινδυνεύουν από τα σχέδια ανάπλασης της παραλιακής πόλης που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση.

Ο Φλέντης Μπελέρης συσχετίζει την αναβολή εκδίκασης του αιτήματός του για αποφυλάκιση με την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να τον κρατήσουν μακριά από τη Χειμάρρα και ζητά από την ομογένεια να στηρίξει τον Γκικουρία για τη δημαρχία.

Το αίτημα του Μπελέρη αναμένεται να εκδικαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισκέφθηκε το Σάββατο τη Χειμάρρα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους της ομογένειας.

«Να στείλει ο κόσμος μήνυμα ελευθερίας»

Ο γιος του Φρέντη Μπελέρη μίλησε σήμερα το πρωί στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» και σημείωσε ότι «σήμερα είναι μία μέρα εκλογών αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Είναι πολύ περίεργες εκλογές, είναι εκλογές της πίεσης, είναι εκλογές της τρομοκρατίας, εκλογές του “έτσι θέλω”».

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος σήμερα να πραγματοποιηθούν εκλογές αν δεν είχε συλληφθεί παράνομα ο δήμαρχος που κέρδισε πέρυσι ο Φρέντη Μπελέρης. Με τον Μπελέρη στη φυλακή και τόση πίεση σε όλα τα επίπεδα πραγματοποιούνται σήμερα εκλογές. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ… Στη Χειμάρρα είναι δεδομένο ότι θα κερδίσουμε όπως και να χει. Ελπίζω η πίεση να μην αποδώσει και στα υπόλοιπα χωριά και στο τέλος να μαστε εμείς αυτοί που θα πανηγυρίζουμε» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το αίτημα αποφυλάκισης του πατέρα του, που έχει μεταφερθεί για τις 2 Σεπτεμβρίου, σχολίασε ότι είχε έναν εκδικητικό χαρακτήρα που μόνο λόγο είχε να μην βρίσκεται έξω σήμερα.

«Εύχομαι ο κόσμος να συμμετέχει έστω και κάτω από αυτές τις διαδικασίες. Να συμμετέχει μαζικά, να στείλει μήνυμα ελευθερίας και εθνικής υπερηφάνειας, να μη φοβηθεί και να κερδίσει η αλήθεια» είπε κλείνοντας.