Η ανακοίνωση της «δολοφονίας» στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, προκάλεσε σοκ στα παλαιστινιακά εδάφη. «Σαν βροντή, κάτι απίστευτο», λέει ο Ουάελ Κουντάιχ, κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας.

«Η είδηση ήταν σοκ για εμάς όταν ξυπνήσαμε», προσθέτει ο κάτοικος αυτός, ηλικίας 35 ετών, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί από τη Χαμάς του θανάτου του ηγέτη του πολιτικού της γραφείου, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στην Τεχεράνη όπου είχε πάει προκειμένου να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

«Η είδηση με εξέπληξε επειδή ο (Ισμαήλ) Χανίγια είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων», λέει ο Άχμεντ Ουίσαχ, ένας άλλος κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας, αναφερόμενος στις έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ στην προσπάθεια να τεθεί τέλος στον πόλεμο στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που ξέσπασε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Ιράν τον άφησε εκτεθιμένο

«Ως επικεφαλής του κινήματος Χαμάς, είναι εκείνος που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος του κινήματος, δεν περίμενα ότι ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας θα δολοφονούνταν από την ισραηλινή κατοχή», προσθέτει ο Ουίσαχ.

Ο Γιούσεφ Σαΐντ παρατηρεί από την πλευρά του πως «το Κατάρ μπόρεσε να προστατεύσει τον Χανίγια (από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από περίπου) δέκα μήνες, όμως το Ιράν δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει μόλις μερικές ώρες με όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών, τον στρατό, τη δύναμη και τα όπλα του», λέει ο κάτοικος αυτός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Χανίγια ζούσε στο Κατάρ, μια χώρα του Κόλπου που φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2012, μετά το κλείσιμο από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα του γραφείου του στη Δαμασκό, στη Συρία.

Πέθανε σαν «μάρτυρας»

Για τους Παλαιστινίους με τους οποίους μίλησε το AFP, ο Χανίγια πέθανε σαν «μάρτυρας» λόγω του τρόπου με τον οποίο σκοτώθηκε.

«Είναι αυτό που ελπίζει κάθε Παλαιστίνιος (…) να γίνει μάρτυρας υπερασπιζόμενος τη γη του, τον λαό του και τις ιερές αξίες του», είπε ο Μοχάμαντ Φαρουάνα, 38 ετών, από τη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας όπου τα ισραηλινά στρατεύματα έβαλαν τέλος αυτή την εβδομάδα σε μία χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας η οποία προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, και εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο εσωτερικό του θύλακα.

«Ο Χανίγια έδωσε παιδιά και εγγόνια», [στην παλαιστινιακή υπόθεση] πρόσθεσε ο Φαρουάνα, αναφερόμενος στα δέκα μέλη της οικογένειας του Χανίγια που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στη διάρκεια αεροπορικού πλήγματος στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Χανίγια προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κυβερνάται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, του ισχυρού άνδρα της Φάταχ, του αντίπαλου κινήματος στη Χαμάς.

Για τον Χόσαμ Αμπντέλ Ραζέκ «η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν αποδεικνύει πως εμείς, ο παλαιστινιακός λαός, δεν έχουμε προστάτη, ότι το αίμα μας είναι φθηνό και ότι το αραβικό και ισλαμικό έθνος μας πούλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ», λέει αυτός ο 45χρονος άνδρας, υπάλληλος σε ιδιωτική επιχείρηση.

Σήμερα το πρωί, παλαιστινιακά κινήματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε κοινή δήλωσή τους σε γενική απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη «δολοφονία του μεγάλου εθνικού ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια».

Στη Ραμάλα, υπάλληλοι έφυγαν από τα γραφεία τους στα υπουργεία έπειτα από αυτήν την έκκληση, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP. Τα καταστήματα ήταν κλειστά και οι υπάλληλοι έφυγαν από τους χώρους εργασίας τους σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Πολιτιστικοί οργανισμοί ανέφεραν σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστοί.

Πηγή: ΑΠΕ