Μια μητέρα έγινε το πρώτο άτομο που φυλακίστηκε, σύμφωνα με τους νόμους περί καταναγκαστικού γάμου της Αυστραλίας, επειδή διέταξε την 21χρονη κόρη της να παντρευτεί έναν άνδρα που αργότερα τη δολοφόνησε.
Η 40χρονη, Sakina Muhammad Jan, κρίθηκε ένοχη για τον εξαναγκασμό της Ruqia Haidari να παντρευτεί τον 26χρονο Mohammad Ali Halimi το 2019, με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή.
Έξι εβδομάδες μετά τον γάμο, ο Halimi σκότωσε τη σύζυγό του, ένα έγκλημα για το οποίο εκτίει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Τη Δευτέρα, η Jan, η οποία δήλωσε αθώα, καταδικάστηκε σε τουλάχιστον έναν χρόνο φυλάκιση, για αυτό που ο δικαστής χαρακτήρισε «αφόρητη πίεση» που είχε ασκήσει στην κόρη της.
Σύμφωνα με το BBC, οι νόμοι για τον καταναγκαστικό γάμο θεσπίστηκαν στην Αυστραλία το 2013 και επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που εκκρεμούν, αλλά η Jan είναι η πρώτη που καταδικάστηκε για το αδίκημα.
Πρόκειται για μια αφγανή πρόσφυγα που διέφυγε από τους Ταλιμπάν και μετανάστευσε στην περιοχή της Βικτώριας με τα πέντε παιδιά της το 2013, με τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι υποφέρει από διαρκή «θρήνο» για τον θάνατο της κόρης της, αλλά συνεχίζει να διατηρεί την αθωότητά της.
Στη δίκη ακούστηκε ότι αναγκάστηκε για πρώτη φορά να συνάψει ανεπίσημο θρησκευτικό γάμο σε ηλικία 15 ετών, ένας γάμος που έληξε μετά από δύο χρόνια, και δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί μέχρι τα 27 ή τα 28 της.
«Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές και να βρει δουλειά», είπε η δικαστής Fran Dalziel στα σχόλια της καταδίκης της.
Ενώ, η Jan μπορεί να πίστευε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον της κόρης της, η κυρία Dalziel ανέφερε ότι είχε αγνοήσει επανειλημμένα τις επιθυμίες του Haidari και είχε «καταχραστεί» την εξουσία της ως μητέρα.
Η Jan καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά μπορεί να αποφυλακιστεί ύστερα από 12 μήνες για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της στην κοινότητα.
Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του Halimi για τη δολοφονία της Haidari το 2021, ένα δικαστήριο στη Δυτική Αυστραλία, όπου ζούσε το ζευγάρι, ανέφερε ότι ήταν βίαιος και καταχρηστικός απέναντι στη νέα σύζυγό του, επιμένοντας βίαια ώστε να αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού.
Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους περιέγραψε τον καταναγκαστικό γάμο ως «το πιο αναφερόμενο αδίκημα που μοιάζει με δουλεία» στην Αυστραλία, με 90 υποθέσεις που τέθηκαν υπόψη της ομοσπονδιακής αστυνομίας μόνο το 2022-2023.