Ένας καταδικασμένος νοτιοαφρικανός δολοφόνος που πυροβόλησε δεκάδες μαύρους άνδρες, ενώ εργαζόταν ως φύλακας την εποχή του απαρτχάιντ, είπε ότι η αστυνομία ενέκρινε τις πράξεις του.

Ο Louis van Schoor, γνωστός ως «ο άνδρας με τα γένια», που περιγράφεται ως ο πιο μαζικός δολοφόνος της χώρας, είπε ότι θα πρέπει και άλλοι να μοιραστούν την ευθύνη για τις δολοφονίες που τον είδαν να διαπράττει πυροβολώντας ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα 12χρονο παιδί, σε μια περίοδο τριών ετών τη δεκαετία του 1980, όταν εργαζόταν στη φύλαξη επιχειρήσεων λευκών στην πόλη του Ανατολικού Λονδίνου στη Νότια Αφρική.

Ο 73χρονος πρώην αστυνομικός, ο οποίος καταδικάστηκε για επτά φόνους, είπε τώρα σε έρευνα του BBC ότι η τοπική αστυνομία γνώριζε τι έκανε και τον υποστήριξε, αλλά και τον ενθάρρυνε ενεργά.

«Κάθε αξιωματικός στο Ανατολικό Λονδίνο ήξερε τι συνέβαινε… όλοι οι αστυνομικοί ήξεραν. Ούτε μια φορά κανείς δεν είπε: “Γεια σου, Λούις, είσαι στα όρια ή θα έπρεπε να χαλαρώσεις” ή οτιδήποτε άλλο… όλοι ήξεραν τι συνέβαινε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο van Schoor πάντα έλεγε ότι δεν είναι κατά συρροή δολοφόνος και ότι ενήργησε στο πλαίσιο του νόμου.

«Κάθε νύχτα ήταν μια νέα περιπέτεια»

Έχει υποστηρίξει ότι πυροβόλησε μόνο εγκληματίες που πιάστηκαν στα πράσα να εισβάλλουν σε κτίρια και πως δεν είναι ρατσιστής, ενώ δεν είχε σκοπό να πυροβολήσει μαύρους. Ωστόσο, σε συνεντεύξεις στο BBC, φάνηκε να παραδέχεται ότι συγκινείται από τη δουλειά του.

«Κάθε νύχτα ήταν μια νέα περιπέτεια, αν θέλετε να το πείτε έτσι», είπε, και χαρακτήρισε το να παρακολουθεί μαύρους στο σκοτάδι ως «συναρπαστικό».

Εκτός από αυτούς που σκότωσε, ο van Schoor πυροβόλησε και τραυμάτισε άλλους. Οι επιζώντες έχουν περιγράψει ότι πυροβολήθηκαν αφού παραδόθηκαν και μερικές φορές όταν είχαν τα χέρια τους ψηλά. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ο van Schoor έπαιξε μαζί τους, ρωτώντας τους αν θα προτιμούσαν να τους συλλάβουν ή να τους πυροβολήσουν, πριν ανοίξει πυρ εναντίον τους.

Ένα 14χρονο αγόρι που πυροβολήθηκε τον Ιούλιο του 1988 είπε ότι μπήκε σε ένα εστιατόριο όταν είδε τον φύλακα και κρύφτηκε σε μια τουαλέτα. Υποστήριξε ότι ο van Schoor του φώναξε να βγει έξω, του είπε να σταθεί δίπλα στον τοίχο και στη συνέχεια τον πυροβόλησε επανειλημμένα.

«Μου είπε να σηκωθώ, αλλά δεν μπορούσα. Ενώ ήμουν ξαπλωμένος, με κλότσησε στο στόμα. Με σήκωσε και με έβαλε πάνω σε ένα τραπέζι και μετά με πυροβόλησε ξανά», είπε.

Ο van Schoor είπε ότι είχε σημαντική υποστήριξη από την κοινότητα των λευκών στο Ανατολικό Λονδίνο και πως ανέφερε ο ίδιος στην αστυνομία κάθε φόνο.

Καθώς η χώρα άρχισε να αλλάζει μετά την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα και μετά από πιέσεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων, συνελήφθη το 1991.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του μηχανισμού του απαρτχάιντ παρέμεινε στη θέση του εκείνη την εποχή, με την υπόθεση εναντίον να καταρρέει σε μεγάλο βαθμό. Καταδικάστηκε για επτά φόνους και εξέτισε μόνο 12 χρόνια φυλάκισης.