H πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ινδοαμερικανή Αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις, φέρεται να παίρνει τη θέση του Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο, ενώ ανεπίσημα έχει λάβει ήδη «ψήφο εμπιστοσύνης από τους παλαιούς» των Δημοκρατικών», όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα.

Μάλιστα ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την επιστολή αποχώρησής του από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητά της.

Η ίδια η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις εκλογές.

«Είναι τιμή μου να έχω τη στήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω το χρίσμα για την υποψηφιότητα του προέδρου», δήλωσε.

«Θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα και να ενώσω το έθνος μας για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.

Η 59χρονη – 49η– αμερικανίδα αντιπρόεδρος υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τον 81χρονο πρόεδρο μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ δηλώνοντας ότι είχε αργό «ξεκίνημα και δυναμικό τέλος».

Από την ορκωμοσία της το 2021 απέκρουσε τις επιθέσεις του Τύπου για διπλωματικά κυρίως ολισθήματα και κατάφερε να κερδίσει έδαφος στο εσωτερικό των Δημοκρατικών.

Γερουσιαστής από το 2017 έως το 2021 και προηγουμένως η 32η Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και του Σαν Φρανσίσκο, η Χάρις δήλωνε μέχρι την τελευταία στιγμή υπερήφανη που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στο πλευρό του αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες λέξεις-κλειδιά που συνδέονται με τη Χάρις εξαπλώνονταν γοργά, για παράδειγμα το #KHive (hive σημαίνει στα αγγλικά μελίσσι), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αντιπροέδρου.

Η Χάρις υποστήριξε το Medicare-for-all, τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ευφορικούς σκοπούς, τη θέσπιση νόμου DREAM για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις εργαζόμενες και τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις. Επίσης, είναι γνωστή για τις σκληρές ανακρίσεις “εισαγγελικού τύπου” που έκανε ως Γερουσιαστής, σε υποψήφιους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πρόσφατα η Χάρις περιέγραψε ως ανήθικη την απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες.

«Τρέχα, Κάμαλα, όσο πιο γρήγορα μπορείς»

Με τη φράση αυτή την παρότρυνε ο πατέρας της, όταν ήταν μικρό κοριτσάκι. Και η Κάμαλα έτρεξε περνώντας στην αμερικανική ιστορία, όπως αναφέρεται στην αυτοβιογραφία της με τον τίτλο «Οι αλήθειες μας. Μια αμερικανική διαδρομή».

Κόρη δύο μεταναστών, της ινδής βιολόγου και ερευνήτριας Σιάμαλα Γκοπάλαν και του Τζαμαϊκανού οικονομολόγου, Ντόναλντ Τζ. Χάρις, που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε πορείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η  Κάμαλα ξεκίνησε τη δαιδαλώδη διαδρομή της προς την επιτυχία, ως δικηγόρος.

Όταν ήταν επτά χρονών, οι γονείς της χώρισαν, έτσι όταν έγινε δώδεκα ετών (1976), μετακόμισε μαζί με τη μητέρα της στον Καναδά, όπου η Χάρις φοίτησε σε γαλλόφωνο σχολείο και αργότερα σε αγγλόφωνο. Το 1982, επέστρεψε μόνιμα στις ΗΠΑ, σπούδασε νομικά και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον αμερικανό δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ, με τον οποίο δεν απέκτησε παιδιά. Είναι μέλος της Βαπτιστικής Εκκλησίας.

«Θαρραλέα και μαχητική στις συγκρούσεις της»

Συγκρούσεις με φαρμακευτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρωτοπόρος στην εφαρμογή ρηξικέλευθων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των παθογενειών του δικαστικού, σωφρονιστικού, υγειονομικού και εκπαιδευτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και στη διαχείριση της στεγαστικής, μεταναστευτικής και οικονομικής κρίσης, ανυποχώρητη στον αγώνα της ενάντια σε οπισθοδρομικές στάσεις και φυλετικά ή σεξιστικά στερεότυπα, είναι φράσεις που συνοδεύουν την αυτοβιογραφία της.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ.

Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει αμέσως μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι πολύ πιο εύκολη αντίπαλος για εκείνον.

Υπέρ της οι δημοσκοπήσεις – Γρίφος οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί

Έρευνα του CNN για τις εκλογές που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου, έδειξε ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, 49% έναντι 43%. Όταν το ίδιο ερώτημα τέθηκε για Χάρις κατά Τραμπ, η αντιπρόεδρος υστερούσε επίσης, όμως με διαφορά δύο μονάδων, 47% έναντι 45%, εντός δηλαδή του περιθωρίου λάθους.

Άλλη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έδειξε ότι Χάρις και Τραμπ είναι σχεδόν ισοδύναμοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με 42% και 43%, αντίστοιχα.

Δημοκρατικοί με επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του Τζιμ Κλάιμπερν, ανθρώπου που ήταν το κλειδί για τη νίκη του Μπάιντεν το 2020, του βουλευτή Γκρέγκορι Μικς, σημαντικού μέλους της αφροαμερικανικής κοινότητας και του Σάμερ Λι, βουλευτή της Πενσιλβάνια, έχουν επισημάνει ότι η Χάρις θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, αν ο Μπάιντεν επιλέξει να παραιτηθεί.

Στην ίδια γραμμή, ο οικονομικός αναλυτής, Σόνου Βαργκέζε, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μετά το ντιμπέιτ ότι «η αντιπρόεδρος Χάρις πιθανότατα θα βελτιώσει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο».

Στο Δημοκρατικό Κόμμα πολλοί πιστεύουν ότι η Χάρις θα μπορούσε να προσελκύσει και πάλι μεγάλες ομάδες δημοκρατικών πολιτών, των οποίων ο ενθουσιασμός τους για τον Μπάιντεν έχει ξεθωριάσει, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των νεαρών ψηφοφόρων, καθώς και εκείνων που δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η μεγαλύτερη «αδυναμία» της

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν αυτοί που φοβούνται ότι η Χάρις θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που εγκρίνουν τις κεντρώες πολιτικές του Μπάιντεν.

«Η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι ότι η δημόσια εικόνα της έχει συνδεθεί με την ακροαριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία όμως δεν μπορεί να κερδίσει εθνικές εκλογές», δήλωσε επίσης στο Reuters ο Ντμίτρι Μέλχορν, σύμβουλος του Ράιντ Χόφμαν, συνιδρυτή του LinkedIn και σημαντικού δωρητή του Δημοκρατικού Κόμματος.

 Ορισμένοι Δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι αρθρογράφοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και μόνιμο διχασμό.

Γεγονός παραμένει σύμφωνα με άλλη εκδοχή ότι το ψηφοδέλτιο Μπάιντεν-Χάρις κέρδισε 14 εκατομμύρια ψήφους στις προκριματικές εκλογές