Ο Ντόναλντ Τραμπ, δευτερόλεπτα αφότου αντιλήφθηκε ότι είχε γλιτώσει από τους πυροβολισμούς εναντίον του και ενώ αίματα έτρεχαν στο πρόσωπό του, ύψωσε τη σφιγμένη γροθιά του, μια κίνηση η οποία μετέτρεψε την οργή των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων του σε ενθουσιασμό και θαυμασμό για την ενστικτώδη αντίδρασή του.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, η ίδια κίνηση προκάλεσε ανησυχία στους Δημοκρατικούς, λόγω του κινδύνου πολιτικής βίας, αλλά και των σταθερά συρρικνούμενων προοπτικών του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.  

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι τη δύση του ηλίου και χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού δράστη, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούσαν ανοιχτά τους πολιτικούς τους αντιπάλους για το περιστατικό.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτή την επίθεση από τα αριστερά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μάικ Κέλι, ο οποίος ήταν παρών στη συγκέντρωση.

Η κατηγορία ήταν τόσο ωμή όσο και αξιοσημείωτη. Θύμισε τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, το 1963, την οποία πολλοί Δημοκρατικοί απέδωσαν αμέσως στις εχθροπραξίες της δεξιάς, που αντιμετώπισε ο τότε πρόεδρος στο Ντάλας.

Στον διαδικτυακό αλλά και βαθιά πολωμένο κόσμο του 2024 ωστόσο, οι ισχυρισμοί βγήκαν γρήγορα στην επιφάνεια, παρά την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα κίνητρα.

Ένας από τους πιθανούς συνυποψήφιους του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τζέι Βανς σχολίασε: «Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η εκστρατεία του Μπάιντεν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας, τον οποίον (σ.σ. οι Αμερικανοί) πρέπει να σταματήσουν με κάθε κόστος», καταλήγοντας ως εξής: «Αυτή η ρητορική οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ».

Ο γερουσιαστής Μάικ Λι συντάχθηκε με τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, και κάλεσαν τον Μπάιντεν να αποσύρει όλες τις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του τέως προέδρου.

Ακόμη και τα παιδιά του Τραμπ αντέδρασαν άμεσα στην παραλίγο δολοφονία του πατέρα τους με μια αίσθηση θριάμβου και όχι σοκ. «Δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται, για να σώσει την Αμερική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αναρτώντας στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία του πατέρα του με υψωμένη γροθιά και ματωμένο πρόσωπο, αλλά και περιτριγυρισμένο από τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας, ενώ μια αμερικανική σημαία βρίσκεται στο φόντο.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στα social media και από μέλη του Κογκρέσου και ο λόγος ήταν ότι έχει πολιτική δυναμική.

Στις προεκλογικές εκστρατείες, η αντίληψη μπορεί γρήγορα να γίνει πραγματικότητα και ο συμβολισμός είναι συχνά πιο σημαντικός από την ουσία. Οι φωτογραφίες και η κίνηση του Τραμπ να συσπειρώνει το πλήθος πιθανότατα θα είναι η εικόνα που θα συνοδεύει μόνιμα αυτές τις εκλογές και ίσως ολόκληρη της πολιτικής καριέρας του.

Ακόμη και πριν από το καταστροφικό ντιμπέιτ, ο Τραμπ «πλάσαρε» τον εαυτό του ως μια πολιτικά μυώδη φιγούρα απέναντι σε έναν αδύναμο και γερασμένο εν ενεργεία πρόεδρο.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη των υποψηφίων την επόμενη εβδομάδα θα προσφέρει στον Τραμπ υποδοχή ήρωα και ένα αντίστοιχο ακροατήριο, όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη κόμματος που αναμετρήθηκε με τον θάνατο.

«Η υψωμένη γροθιά θα γίνει το εμβληματικό σύμβολο του συνεδρίου», προέβλεψε ο εδώ και χρόνια στρατηγικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος είναι πιθανόν να δει μια συσπείρωση στις επόμενες δημοσκοπήσεις, με περισσότερους ανεξάρτητους να μετατοπίζονται προς αυτόν. «Θα υπάρξει κάποια καλή, παλιομοδίτικη αμερικανική συμπόνια για τον Τραμπ», προέβλεψε ο Μέρφι.

Τι συμβαίνει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν οι πυροβολισμοί σε βάρος του Τραμπ θα επισπεύσουν τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την «κούρσα». Οι περισσότεροι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί απάντησαν στους πυροβολισμούς καταγγέλλοντας την πολιτική βία και λίγοι θέλησαν να συζητήσουν τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο, κατ’ ιδίαν, πολλοί βετεράνοι πολιτικοί των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της απήχησης του Τραμπ θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε και ο ίδιος να ελπίζει ότι θα είχε σε τόσο διχασμένους καιρούς.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους Δημοκρατικούς είναι αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θυμίσει τον δυναμικό Λίντον Τζόνσον, που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου μετά τη δολοφονία του Κένεντι ή αν τελικά θα θυμίσει τον ηλικιωμένο (σε εμφάνιση) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μακόρμακ, που καθόταν στο βήμα.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι», είπε ο στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, Ντέιβιντ Άξελροντ, «ποιες είναι οι συνέπειες για τη χώρα, θα κάνουμε πίσω ή θα πάμε βαθύτερα στη διαίρεση και τη βία;».