Ο Ντόναλντ Τραμπ που πυροβολήθηκε το Σάββατο από ένοπλο άνδρα στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Πενσιλβάνια, σε μία πράξη, που χαρακτηρίστηκε και τυπικά ως απόπειρα δολοφονίας από το FBI, δεν είναι ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που δέχεται πυρά με στόχο τη δολοφονία του.

Για την ακρίβεια, ήταν ο τέταρτος που επέζησε δολοφονικής επίθεσης, είτε έχοντας διατελέσει πρόεδρος, είτε εν ενεργεία. Αλλοι τέσσερις πρόεδροι, δεν ήταν τόσο τυχεροί, και άφησαν την τελευταία τους πνοή υποκύπτοντας στα τραύματα τους από επιθέσεις. Μάλιστα, και οι τέσσερις δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Ακολουθεί μία λίστα με προηγούμενες επιτυχημένες ή αποτυχημένες επιθέσεις δολοφονίας Αμερικανών ηγετών:

Δολοφονίες

Τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν τα προεδρικά καθήκοντά τους.

Αβραάμ Λίνκολν: Δολοφονήθηκε το 1865 από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον.

Τζέιμς Γκάρφιλντ: Πυροβολήθηκε το 1881 στο σταθμό τρένων της Ουάσινγκτον και πέθανε από τα τραύματα του δυόμισι μήνες μετά.

Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ: Δολοφονήθηκε το 1901 από έναν αναρχικό στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: O Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι το 1963 στο Ντάλας του Τέξας στη διάρκειας μιας αυτοκινητοπομπής.

Πρόεδροι που επέζησαν από απόπειρες δολοφονίας

Τέσσερις πρόεδροι τραυματίστηκαν κι επέζησαν από απόπειρες δολοφονίας, ενώ ασκούσαν τα προεδρικά καθήκοντά τους ή μετά από τη θητεία τους.

Ντόναλντ Τραμπ: Μόλις είχε αρχίσει την προεκλογική ομιλία του το Σάββατο στην Πενσιλβάνια, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μία σφαίρα φαίνεται να πέρασε ξυστά από το αφτί του, ενώ αιμορραγούσε. Άντρες της προσωπικής του ασφάλειας τον απομάκρυναν άμεσα με ένα μαύρο όχημα SUV.

Ρόναλντ Ρίγκαν: Πυροβολήθηκε το 1981 έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσιγκτον, ενώ επιβίωσε της επίθεσης. Ο Ρίγκαν τραυματίστηκε όταν μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε από τη λιμουζίνα του και τον χτύπησε κάτω από την αριστερή μασχάλη.

Τζέραλντ Φορντ: Επιβίωσε από δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του που έγιναν μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες το 1975, χωρίς να τραυματιστεί.

Θεόδωρος (Τέντι) Ρούζβελτ: Πυροβολήθηκε στον θώρακα το 1912 στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Μιλγουόκι, αλλά επιβίωσε της επίθεσης.

Δολοφονικές επιθέσεις εναντίον άλλων αμερικανών ηγετών

Ρόμπερτ Φράνσις Μπόμπι Κέννεντι: Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Κένεντι δολοφονήθηκε το 1968, σε ηλικία 42 ετών. Τον πυροβόλησε ένας οπλοφόρος στο ξενοδοχείο Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες.

Κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας: Πυροβολήθηκε το 1982, μένοντας παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Πηγή: ΑΠΕ