Προσυπογράφοντας την τραγική μοίρα του οίκου των Κένεντι, ο εισαγγελέας και γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι, ένας ικανότατος και γοητευτικός πολιτικός που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τον γνωστότερο αδερφό του Τζον, ακολούθησε την ίδια μοίρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, λίγο πριν στεφθεί πιθανότατα και ο ίδιος πρόεδρος. Και βέβαια η δική του δολοφονία άφησε εξίσου μεγάλο αριθμό ερωτηματικών και μυστηρίων όπως και ο φόνος του Τζον: ο Ρόμπερτ Κένεντι, έχοντας μόλις ολοκληρώσει τον πανηγυρικό λόγο στο Λος Άντζελες για την καλιφορνέζικη νίκη του στις εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις 5 Ιουνίου 1968 και την ώρα που ανταλλάσσει χειραψίες με το προσωπικό του, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες ενός 24χρονου Παλαιστίνιου. Όντας έτοιμος δηλαδή να προκαλέσει τον Ρίτσαρντ Νίξον στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, δολοφονείται λίγο μετά τα μεσάνυχτα και η υπόθεση κουκουλώνεται στα γρήγορα: το κίνητρο της στυγερής δολοφονίας είναι εξάλλου κρυμμένο στην τσέπη του πουκαμίσου του 24χρονου δράστη, ένα διπλωμένο χαρτί εφημερίδας για τα σχέδια του Κένεντι να πωλήσει μαχητικά αεροπλάνα στο Ισραήλ. Η αυτοψία υποδεικνύει ωστόσο ότι οι σφαίρες που σκότωναν άλλον έναν Κένεντι δεν προήλθαν από το προτεταμένο όπλο του Σιρχάν: την ώρα που οι αυτόπτες μάρτυρες ορκίζονταν ότι το όπλο του δράστη βρισκόταν λίγα μέτρα μπροστά από τον Κένεντι, η μοιραία σφαίρα ήρθε από πίσω. Ποιος ήταν λοιπόν ο δεύτερος άγνωστος ένοπλος στο Ξενοδοχείο «Ambassador» της Καλιφόρνια που έστειλε τον προεδρικό υποψήφιο στον άλλο κόσμο; Παρά το «άρρωστο, μοχθηρό χαμόγελο» του Σιρχάν την ώρα που πυροβολούσε τον Μπόμπι, πιθανότατα δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος που του στέρησε τη ζωή. Όμοια με τη δολοφονία του JFK, ο φόνος του Μπόμπι Κένεντι γέννησε μια μακρά σειρά θεωριών συνωμοσίας, καθώς οι ιστορικοί και οι αναλυτές ερίζουν ακόμα για το συμβόλαιο θανάτου του γερουσιαστή που διεκδικούσε με αξιώσεις την προεδρία των ΗΠΑ. Λαμπερός, δημοφιλής και προβεβλημένος, ο Μπόμπι είχε όλο το πολιτικό μέλλον στα πόδια του, καθώς η δημόσια καριέρα του είχε σκιαγραφηθεί με την παραμικρή λεπτομέρεια από τον οίκο των Κένεντι, αν και κάποιοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πιθανότητα για έναν δεύτερο Κένεντι στον Λευκό Οίκο. Ο γενικός εισαγγελέας στην κυβέρνηση του αδερφού του είχε αποδείξει ήδη την αξία του, όταν πάλεψε με το οργανωμένο έγκλημα της Αμερικής και συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την προάσπιση των αφρο-αμερικανικών δικαιωμάτων. Κήρυκας στο αμερικανικό Κοινοβούλιο υπέρ των φτωχών, των αδυνάτων και των κάθε λογής μειονοτήτων, ο Μπόμπι ήταν ένας άνθρωπος που πάντα έλεγε τη γνώμη του, έστω κι αν οι αλήθειες του ήταν συχνά άβολες (όπως όταν αντιτάχθηκε στην κλιμάκωση των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ). Ο 42χρονος γερουσιαστής με τα 11 παιδιά και τα τόσα σκάνδαλα να τον ακολουθούν (έχει ενοχοποιηθεί ακόμα και για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε) μόνο συνηθισμένος άνθρωπος δεν ήταν…
Πρώτα χρόνια
Ο Ρόμπερτ «Μπόμπι» Φράνσις Κένεντι γεννιέται στις 20 Νοεμβρίου 1925 στη Μασαχουσέτη ως το έβδομο από τα εννιά παιδιά του κροίσου επιχειρηματία και πολιτικού Τζόζεφ Κένεντι του Πρεσβύτερου και της κόρης γερουσιαστή της Βοστόνης, Ρόουζ Φιτζέραλντ. Μεγαλωμένος μέσα στα πλούτη και τις υπερβολές της μεγαλοαστικής αμερικανικής τάξης, ο Μπόμπι περνά τα λαμπερά και ξένοιαστα παιδικά του χρόνια μεταξύ της αγροικίας στη Μασαχουσέτη, του μικρού οικογενειακού παλατιού στη Νέα Υόρκη, της έπαυλης στη Φλόριντα και του πολυτελούς διαμερίσματος στο Λονδίνο, όταν βρέθηκαν εκεί οικογενειακώς μετά την ανάληψη των πατρικών καθηκόντων ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγγλία (1938-1940). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπόμπι υπηρετεί τη θητεία του στο αμερικανικό Ναυτικό, όταν θα χάσει τον μεγαλύτερο αδερφό του, Τζόζεφ Κένεντι τον Νεότερο, που ήταν πιλότος μαχητικού. Ολοκληρώνοντας τη θητεία του και με το απολυτήριο του πανάκριβου ιδιωτικού σχολείου όπου φοίτησε ανά χείρας, γίνεται δεκτός με τιμές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, απ’ όπου αποφοιτεί το 1948 με πτυχίο στη δημόσια διοίκηση. Παρά το γεγονός ότι το Χάρβαρντ ήταν οικογενειακό τσιφλίκι, καθώς από κει είχαν περάσει τόσο ο πατέρας όσο και τα μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Μπόμπι θα αποφασίσει να πάρει άλλο ένα πτυχίο, αυτή τη φορά στη νομική από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, από όπου αποφοίτησε το 1951. Την ίδια ακριβώς χρονιά θα κάνει την πρακτική του ως νεαρός και φέρελπις δικηγόρος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου θα παραμείνει κατόπιν ως υπάλληλος πλήρους απασχόλησης…
Πρώιμη επαγγελματική καριέρα
Το 1952 ο Μπόμπι έγινε επικεφαλής της πετυχημένης προεκλογικής καριέρας του αδερφού του Τζον για το Κογκρέσο και την επόμενη χρονιά θα δουλέψει ως νομικός σύμβουλος στην εξεταστική επιτροπή της Συγκλήτου με πρόεδρο τον ίδιο τον κομμουνιστοφάγο γερουσιαστή Τζόζεφ ΜακΚάρθι! Η πορεία του στον κρατικό μηχανισμό υπήρξε ολότελα πετυχημένη και ο νεαρός Κένεντι θα περάσει από πολλές κρατικές θέσεις και ειδικές επιτροπές, τώρα ως επικεφαλής και πρόεδρος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για παράδειγμα, χρημάτισε επικεφαλής σύμβουλος της εξεταστικής επιτροπής της Συγκλήτου για την κρατική διαφθορά και μπήκε για πρώτη φορά στα πρωτοσέλιδα όταν κυνήγησε το διεφθαρμένο σωματείο των μεταφορέων, βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον Τζίμι Χόφα.
Ο Ρόμπερτ εγκατέλειψε το 1959 την υπερεπιτυχημένη καριέρα στη δημόσια διοίκηση για να ηγηθεί του πληρώματος της προεκλογικής εκστρατείας του Τζον για την προεδρία των ΗΠΑ. Ήδη από τις 17 Ιουνίου 1950, ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν παντρεμένος με την Ethel Skakel, με την οποία απέκτησε 11 παιδιά! Το τελευταίο μάλιστα, η κόρη του Ρόρι, γεννήθηκε έξι μήνες μετά τη δολοφονία του. Η πολυμελής φαμίλια του Μπόμπι έμενε σε ένα τεράστιο κτήμα της Βιρτζίνια και παρά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα, ο μεγάλος του γιος έγινε γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και η κόρη του διατέλεσε υποκυβερνήτης του Μέριλαντ.
Ο Κένεντι γενικός εισαγγελέας
Μετά την εκλογή του Τζον Κένεντι στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 1960, ο Ρόμπερτ Κένεντι στέφεται 64ος γενικός εισαγγελέας της Αμερικής. Από τη νέα του θέση, ρίχνεται ακόμα πιο σφοδρά στη μάχη κατά της διαφθοράς, κυνηγώντας πια τους πάντες, από τις εργατικές ενώσεις και τα σωματεία μέχρι τη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Μεγάλη του επιτυχία ήταν η καταδίκη το 1964 του Τζίμι Χόφα για διακεκριμένη απάτη και εκβιασμούς. Ταυτοχρόνως, ο Μπόμπι ενστερνίζεται τον δίκαιο αγώνα των Αφρο-Αμερικανών για ίσα πολιτικά δικαιώματα και στέκεται στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Το φθινόπωρο του 1962, για παράδειγμα, στέλνει εκατοντάδες ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Μισισίπι για την προστασία του πρώτου μαύρου σπουδαστή στο τοπικό πανεπιστήμιο, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όλα έγιναν μάλιστα κόντρα στις πολιτικές διαχωρισμού του κυβερνήτη της πολιτείας, που είχε εμποδίσει την αφροαμερικανή σπουδάστρια να εισέλθει στο πανεπιστήμιο, πυροδοτώντας βίαιες ταραχές.
Ο Μπόμπι Κένεντι ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νόμου του 1964 που απαγόρευε τις πολιτικές διαχωρισμού και τις φυλετικές διακρίσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους εργασίας και εκλογικά παραβάν. Ο Ρόμπερτ δούλεψε ενεργά γι’ αυτό τόσο με τον αδερφό του όσο και με τον διάδοχό του στην προεδρία των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον. Ταυτοχρόνως, ήταν ο στενότερος σύμβουλος του Τζον Κένεντι στον Λευκό Οίκο και αναμείχθηκε εκτεταμένα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, περιλαμβανομένης και της Κουβανικής Πυραυλικής Κρίσης του 1962. Το σύγγραμμά του για τις τρομακτικές εκείνες «Δεκατρείς Μέρες» του 1962 εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, το 1969…
Πολιτική καριέρα και υψηλές φιλοδοξίες
Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο 46χρονος πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας. Ο Ρόμπερτ παραμένει στα υψηλόβαθμα καθήκοντά του παρά την αλλαγή της προεδρικής σκυτάλης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1964, όταν και παραιτήθηκε για να χαράξει τη δική του πολιτική καριέρα, κατεβαίνοντας στις εκλογές ως υποψήφιος γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι κοινοβουλευτικά ήταν άπειρος και οι αντίπαλοί του διέθεταν μεγαλύτερα λαϊκά ερείσματα, ο Μπόμπι κερδίζει την αναμέτρηση και αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 1965. Την ίδια χρονιά, σε μια άγνωστη πλευρά της ζωής του, ο δεινός αθλητής και πάντα παράτολμος Μπόμπι είναι μέλος της πρώτης αποστολής που πάτησε την κορυφή του Όρους Κένεντι, της υψηλότερης απάτητης βουνοκορφής της Βόρειας Αμερικής! Το βουνό στο Γιούκον του Καναδά πήρε το όνομά του από τον δολοφονημένο αδερφό του Τζον Κένεντι και ήταν χρέος τιμής για τον ίδιο να πατήσει πρώτος στην κορυφή του. Ως γερουσιαστής, ο Κένεντι συνέχισε τον αγώνα του υπέρ των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όντας πάντα αντιμέτωπος με την κοινωνική αδικία. Ταξίδεψε παντού στην Αμερική, από στρατόπεδα εργασίας μεταναστών μέχρι και αστικά γκέτο των μειονοτήτων, για να δει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της φτώχειας και του περιθωρίου στον πληθυσμό, και το ίδιο ακριβώς έκανε και στο εξωτερικό, φτάνοντας μέχρι και τη Νότια Αφρική για να μιλήσει κατά του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων εκεί. Ταυτοχρόνως, μετατράπηκε σε έναν από τους πιο φλογερούς κήρυκες κατά των πολιτικών του νέου προέδρου Λίντον Τζόνσον για την κλιμάκωση των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ.
Το 1968 ο Κένεντι λάμβανε όλο και περισσότερες εκκλήσεις από τους υποστηρικτές του να μπει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς πια ήταν ένας από τους πλέον κοινωνικά και πολιτικά προοδευτικούς γερουσιαστές του κόμματος. Κι έτσι στις 16 Μαρτίου 1968 ο Ρόμπερτ διακήρυξε δημόσια την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος στην εσωκομματική κούρσα των Δημοκρατικών, λέγοντας: «Δεν κατεβαίνω στην προεδρία για να παλέψω με οποιονδήποτε, παρά για να προτείνω νέες πολιτικές». Στις 31 Μαρτίου, ο Λίντον Τζόνσον ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του, αφήνοντας τον Κένεντι λίγο πίσω πια από τον αντιπρόεδρο, που ήταν και το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα. Ο Μπόμπι, ξέροντας καλά από προεκλογικές εκστρατείες, έκανε τα μαγικά του και στις 4 Ιουνίου 1968 πήρε μια εμφατική νίκη στην πάντα ευαίσθητη πολιτεία της Καλιφόρνια…
Η μυστηριώδης δολοφονία
Το απόγευμα της 4ης Ιουνίου 1968, ο Κένεντι ήταν στο δωμάτιό του στο Ξενοδοχείο «Ambassador» του Λος Άντζελες, περιμένοντας το επίσημο αποτέλεσμα της καλιφορνέζικης κούρσας, αν και ήξερε ότι ήταν πιθανότατα ο νικητής. Στις 11:30 το βράδυ, όταν φαινόταν πια ότι είχε κερδίσει την πολιτεία, κατέβηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου με το επιτελείο του μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Εκεί εκφώνησε τον λόγο του, όπου μνημόνευσε για άλλη μια φορά τον προσφάτως δολοφονημένο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αξίωσε εκ νέου πλήρη φυλετική αποδοχή, μιλώντας για άλλη μια φορά κατά του Πολέμου του Βιετνάμ και καλώντας σε άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.
Ο ιστορικός λόγος τέλειωσε στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα, 5η Ιουνίου πια, και ο Κένεντι πήγαινε στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου. Και τότε, στον στενό διάδρομο του ξενοδοχείου και με ελάχιστη προσωπική ασφάλεια, ένας νεαρός άντρας αραβικής καταγωγής τον πλησιάζει και τον πυροβολεί επανειλημμένως: τρεις σφαίρες βρίσκουν τον Κένεντι, δύο στο σώμα του και μία στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ο Μπόμπι πέφτει στο πάτωμα αγκομαχώντας, όπως και πέντε ακόμα μέλη του επιτελείου του, που τραυματίστηκαν ωστόσο ελαφρά.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εγχείριση, την ίδια ώρα που ο Σιρχάν Σιρχάν παρέμενε ατάραχος και παραδόθηκε μάλιστα χωρίς αντίσταση. Το περίεργο ήταν πως δεν θυμόταν τίποτα, ούτε καν το όνομά του, αν και ήταν εντελώς συνεργάσιμος ως κρατούμενος. Παρά την επιτυχία της επέμβασης, ο Κένεντι έχασε τη μάχη με τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουνίου 1968, όντας μόλις 42 ετών. Ο δολοφονημένος Μπόμπι ενταφιάστηκε δίπλα στον δολοφονημένο Τζον στο εθνικό κοιμητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Όσο για τον 24χρονο παλαιστίνιο μετανάστη στις ΗΠΑ, από το σπίτι του ανασύρθηκε υλικό που καταφερόταν κατά του φιλο-ισραηλινού γερουσιαστή και ενείχε ξεκάθαρες απειλές για τη ζωή του, κι έτσι η υπόθεση έκλεισε γρήγορα-γρήγορα, καθώς θεωρήθηκε ότι έδρασε μόνος παρά τα πειστήρια που υποδείκνυαν μια σαφώς διαφορετική εικόνα. Η δολοφονία του δεύτερου Κένεντι μέσα σε πέντε χρόνια έκανε πολλούς να μιλούν για ξεκάθαρο σχέδιο να βγει η δυναστεία από τον πολιτικό στίβο… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr