Στα βασανιστήρια και τον εκφοβισμό για να διατηρήσουν την πίεση στους επικριτές τους και να στηρίξουν το καθεστώς τους, κατέφυγαν οι αρχές στο Ιράν σύμφωνα με καταγγελίες της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 6.000 άτομα συνελήφθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009 που ανέδειξαν για δεύτερη φορά πρόεδρο τον συντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία.

Αναφέρει επίσης ότι το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον επτά πολιτικούς διαφωνούντες από το Νοέμβριο του 2009 καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως «εχθροί του Θεού» ενώ 16 Κούρδοι αναμένουν επίσης την εκτέλεσή τους κατηγορούμενοι ότι στήριξαν ένοπλες οργανώσεις.

Η ΜΚΟ κατηγορεί το Ιράν ότι εκφοβίζει τους δικηγόρους που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εμποδίζει να υπερασπιστούν τους πολιτικούς κρατούμενους.

Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τις διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων όπως οι σουνίτες, οι μπαχάι, οι σούφι και οι χριστιανοί.