Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει το αμυντικό συμβόλαιο ύψους 23 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει μια συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων πολεμικών αεροσκαφών σε τοπικό επίπεδο, αναφέρει το «Bloomberg» σε δημοσίευμά του.

Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει 40 αεροσκάφη F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin, 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους. Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νωρίτερα φέτος, αφού η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει κάποια δισεκατομμύρια, εν μέσω περικοπών δαπανών σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και μίλησαν στο Bloomberg.

Η Τουρκία, θέλει, η αναπτυσσόμενη βιομηχανία στρατιωτικής αεροπορίας της, να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες για τα F-16, αναφέρει το πρακτορείο.