Για τις 4 Αυγούστου ορίστηκαν οι νέες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας, μετά την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα Τίρανα.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρακολούθησε τη διαδικασία σιδηροδέσμιος, ενώ λίγο αργότερα έστειλε μήνυμα κατά του Έντι Ράμα: «Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης, και συνεχίζει: «Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψή μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία, για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστής που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρος του Εφετείου».

«Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την “κατάληψη” που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας. Στον Δήμο όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό», αναφέρει επίσης στη δήλωσή του και προσθέτει: «Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσής μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε, όμως, και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», καταλήγει ο κ. Μπελέρης.