Στις 2 Ιουλίου 1937, η θρυλική Αμερικανίδα αεροπόρος, Αμέλια Έρχαρτ, εξαφανίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Η Έρχαρτ, μαζί με τον Φρέντερικ Νούναν, επιχείρησε να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου με το αεροσκάφος Lockheed Electra, όταν χάθηκαν τα ίχνη τους κοντά στο νησί Χάουλαντ. Παρά τις προσπάθειες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και τις σποραδικές ραδιοεπικοινωνίες, η τύχη τους παραμένει άγνωστη.
Η Έρχαρτ, γεννημένη στο Κάνσας το 1897, ήταν μια γυναίκα με πάθος και πείσμα. Από νεαρή ηλικία πίστευε στην ισότητα των φύλων και αψήφησε τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Ξεκίνησε την αεροπορική της καριέρα στα 24 και σύντομα κατέκτησε σημαντικά ρεκόρ στους αιθέρες.
Το 1932, έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το 1935, πέταξε μόνη της από τη Χονολουλού στην Καλιφόρνια, ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που της απέφερε ένα βραβείο 10.000 δολαρίων.
Η ιστορία της Έρχαρτ δεν τελειώνει με την εξαφάνισή της. Αντίθετα, αυτή η μυστηριώδης εξαφάνιση έχει εμπνεύσει αμέτρητες θεωρίες και έρευνες. Νέες έρευνες από την International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) υποστηρίζουν ότι η Έρχαρτ ίσως επιβίωσε της αρχικής συντριβής και προσπάθησε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει για βοήθεια. Ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν το 1940 στο νησί Νικαμαρόρο ενδέχεται να ανήκουν στην Έρχαρτ, ενισχύοντας την πιθανότητα ότι πέρασε τις τελευταίες της ημέρες εκεί, προσπαθώντας να σωθεί.
Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν μια γυναίκα που ξεπέρασε τα όρια της εποχής της. Με τις τολμηρές πτήσεις και τις επιτυχίες της, απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να είναι εξίσου εξαιρετικές πιλότοι με τους άνδρες. Η μυστηριώδης εξαφάνισή της συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει, ενώ η αναζήτηση της αλήθειας για την τύχη της παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ιστορίες όλων των εποχών.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
1823: Με τον νόμο ΚΣΤ’ επιβάλλεται από το Εκτελεστικό αναγκαστική εισφορά ύψους 1.000.000 γροσίων για τις ανάγκες της Επανάστασης.
1839: Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασσικό της οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια.
1912: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία συνάπτουν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1937: Η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νόοναν ακούγονται για τελευταία φορά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ προσπαθούν να κάνουν τον πρώτο γύρο του κόσμου με αεροπλάνο ακολουθώντας τον Ισημερινό.
1976: Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.
1998: Κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στο Άργος ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια τους 44 και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43.
2000: Με την επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην προεδρία του Συνασπισμού, ολοκληρώνονται οι εργασίες του 3ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.
Γεννήσεις
1877 – Χέρμαν Χέσε, Γερμανός συγγραφέας
1904 – Ζαν Ρενέ Λακόστ, Γάλλος αντισφαιριστής και επιχειρηματίας
1939 – Αλέξανδρος (Αλέκος) Παναγούλης, Έλληνας πολιτικός και ποιητής, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
1947 – Νίκος Απέργης, Έλληνας ηθοποιός
1986 – Λίντσεϊ Λόχαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1990 – Μάργκοτ Ρόμπι, Αυστραλή ηθοποιός
Θάνατοι
1843 – Σάμουελ Χάνεμαν, Γερμανός ιατρός
1937 – Αμέλια Έρχαρτ, Αμερικανίδα αεροπόρος
1961 – Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας
1973 – Νίκος Ι. Βαρδινογιάννης, έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας
2017 – Μίνως Κυριακού, Έλληνας επιχειρηματίας