Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν χθες το βράδυ σε μια ιστορική τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Δεν έλειψαν, φυσικά, οι κατηγορίες και οι προσβολές, ενώ σε δύσκολη θέση φαίνεται πως είναι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «Δημοκρατικούς σε πανικό» μετά την τηλεοπτική του εμφάνιση στο CNN.

Την αποτίμηση της αναμέτρησης μεταξύ των δύο έκανε ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός. «Όλα τα προηγούμενα ντιμπέιτ μέχρι την εμφάνιση του Τραμπ διακατέχονταν και από μία αβρότητα μεταξύ των αντιπάλων. Αυτό καταργήθηκε με τον Τραμπ. Περάσαμε σε μια εποχή τοξικότητας με το ντιμπέιτ και με το πρώτο που έγινε με την Κλίντον και με το προηγούμενο με τον Μπάιντεν και αυτό με τον Μπάιντεν», σχολίασε ο κ. Σιφονιός που έχει παρακολουθήσει όλες τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Σχετικά με το φαίνεσθαι, την κινησιολογία, τον τόνο της φωνής, τη μη λεκτική επικοινωνία των δύο «μονομάχων», ο επικοινωνιολόγος είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το πρώτο ντιμπέιτ (debate) Τραμπ – Μπάιντεν:

«Δεν αντάλλαξαν χειραψία. Θέλω να θυμίσω ότι και στο προηγούμενο δεν είχαν ανταλλάξει χειραψία, μόνο που τότε ήταν το πρωτόκολλο του Covid», σχολίασε. Ο κ. Σιφονιός εστίασε επίσης στο γεγονός ότι το ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν – Τραμπ έγινε χωρίς την παρουσία κοινού. «Ποτέ δεν κλείνανε τα μικρόφωνα. Πάντοτε υπήρχε χρόνος, αλλά υπήρχε ένας σεβασμός μεταξύ των αντιπάλων, ο οποίος καταστρατηγήθηκε πάρα πολύ έντονα στα προηγούμενα debate με τις αντεγκλήσεις», τόνισε.

Ο Μπάιντεν μπέρδευε τα λόγια του

Απαντώντας στην ερώτηση ποιος είναι ο νικητής της τηλεμαχίας αντέστρεψε το ερώτημα και είπε ότι μάλλον υπάρχει ηττημένος και αυτός δεν είναι άλλος από τον γεννημένο το 1942, Τζο Μπάιντεν. «Έγινε και μια γρήγορη έρευνα – δημοψήφισμα μεταξύ των ψηφοφόρων που έδειξε ότι ο Τζο Μπάιντεν υστερεί έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε ποσοστό 35 – 65%», αποκάλυψε προσθέτοντας στη συνέχεια: «Σε αυτή τη μέτρηση, όταν ρωτήθηκαν ποιοι νομίζουν ότι θα κέρδιζε το debate υπήρχε αυτή η διαφοροποίηση 55 – 45% που θεωρούσαν ότι θα το κερδίσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας επιβεβαιώθηκαν. Είναι βέβαιο ότι οι φόβοι των Δημοκρατικών όσον αφορά την επίδοση του αρχηγού τους επιβεβαιώθηκαν μάλλον με τον χειρότερο τρόπο. Γιατί είδαμε έναν Μπάιντεν, ο οποίος ήταν καταβεβλημένος, δυσκολευόταν, έχανε τον ειρμό του, μπέρδευε τα λόγια του. Μπέρδεψε τα δισεκατομμύρια με τα τρισεκατομμύρια, κόλλησε κάποια στιγμή, τα λόγια του ήταν λίγο ακατανόητα».

Σχολιάζοντας την εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ, ο έμπειρος επικοινωνιολόγος είπε πως εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις αδυναμίες του αντιπάλου του: «Ο Τραμπ έξυπνα γύριζε και τον κοίταζε με έναν ύφος λίγο αποδοκιμαστικά ή και λίγο ειρωνικό».

Σύμφωνα με τον κ. Σιφονιό η εμφάνιση του Μπάιντεν γεννά ζητήματα για τους Δημοκρατικούς και την επόμενη ημέρα, καθώς «η εικόνα που έδειξε δεν ήταν καλή και ήταν πρωτοφανής για τα ιστορικά χρονικά».

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ντιμπέιτ με υποψηφίους που ήταν πρόεδροι και οι δύο», πρόσθεσε. Γεγονός που έκανε και τους δύο υποψηφίους να αναλωθούν σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος είχε τη χειρότερη θητεία.

Αποκωδικοποιώντας την αναμέτρησή τους ο κ. Σιφονιός εστίασε ότι και οι δύο μίλησαν πάρα πολύ για το παρελθόν και ελάχιστα για το μέλλον. «Δεν προκάλεσαν καμία έμπνευση, κανέναν ενθουσιασμό, τίποτα για την επόμενη μέρα. Ήταν ένα διακύβευμα για το παρελθόν, για το πώς ο καθένας δημιούργησε προβλήματα στη χώρα. Ποιος είχε τη χειρότερη θητεία είτε από πλευράς εικόνας, πληθωρισμό οικονομίας, σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε.

Μάλιστα, όπως είπε, τον Μπάιντεν θα τον ψηφίσουν οι ευρωπαϊστές, ενώ ο Τραμπ έβγαλε μια επιθετικότητα για την Ευρώπη.