Οι επιδόσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν ανησυχία σε κορυφαίους Δημοκρατικούς, με ορισμένους να αμφισβητούν ανοιχτά το κατά πόσον μπορεί να τα καταφέρει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα, σύμφωνα με το CNN.

«Φάνηκε λίγο αποπροσανατολισμένος. Όσο προχωρούσε το ντιμπέιτ γινόταν πιο δυνατός. Αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, νομίζω ότι ο πανικός είχε ξεκινήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άξελροντ των Δημοκρατικών, βασικός σύμβουλος στρατηγικής του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και ανώτερος πολιτικός σχολιαστής του CNN.

Ο Άξελροντ έκανε, επίσης, αναφορά και σε μια συζήτηση που γινόταν μεταξύ πολλών Δημοκρατικών το βράδυ της Πέμπτης: «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει».

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ότι «τα κατάφερε καλά» στο ντιμπέιτ με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι αντιδράσεις για την επίδοση του Δημοκρατικού προέδρου είναι πολύ πιο συγκρατημένες μέχρι και στο στρατόπεδό του.

«Πιστεύω πως τα καταφέραμε καλά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν όταν, φεύγοντας από το ντιμπέιτ, σταμάτησε σε ένα εστιατόριο της Τζόρτζια, όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του για να το παρακολουθήσουν. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι «δύσκολο να συζητάς με έναν ψεύτη».

Σημειώνεται πως ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν για την άμβλωση, τη μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, τη διαχείριση της οικονομίας, ακόμα και το γκολφ, καθώς προσπαθούσαν να κερδίσουν πόντους και ψηφοφόρους, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν εδώ και μήνες να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

«Πριν από το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί Αμερικανοί είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την καταλληλότητα του Τζο Μπάιντεν για το αξίωμα. Με το να πούμε ότι αυτή η συζήτηση δεν καθησύχασε αυτές τις ανησυχίες, ίσως το υποτιμούμε πολύ», γράφει το BBC.

«Ο πρόεδρος ήταν μονότονος, φλύαρος, ασαφής», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Περίπου στα μέσα του ντιμπέιτ, η εκστρατεία του Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος αντιμετώπιζε ένα κρυολόγημα – μια προσπάθεια να εξηγήσει την τραχιά φωνή του. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά ακούστηκε επίσης σαν δικαιολογία».

«Ιδιαίτερα στις αρχές της βραδιάς, ορισμένες από τις απαντήσεις του ήταν ανούσιες. Αφού έχασε τον ειρμό της σκέψης του, έκλεισε μια απάντηση λέγοντας: “Επιτέλους, νικήσαμε το Medicare” – μια περίεργη αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους», επισημαίνει το BBC.

Τζο Μπάιντεν - Ντόναλντ Τραμπ

Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για μια επίδοση μάλλον αδύναμη και αναποτελεσματική απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ που του επιτίθετο συνεχώς για διάφορα ζητήματα, λέγοντας συχνά ανακρίβειες.

Η προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού και σύμμαχοί του προσπάθησαν να δείξουν ότι δεν επηρεάστηκαν από την επίδοσή του, αλλά σίγουρα αποτελεί πλήγμα για την υποψηφιότητά του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, διαβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν «ξεκίνησε αργά, αλλά τελείωσε δυναμικά». «Έκανε μια δύσκολη αρχή, ήταν προφανές σε όλους, δεν το αμφισβητώ», πρόσθεσε.

Περίπου στη μέση του ντιμπέιτ, σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020, έκανε λόγο για «καταστροφή».

«Δεν υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε αυτό. Η επίδοσή του τον βγάζει από την κούρσα», δήλωσε σημαντικός δωρητής των Δημοκρατικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετά το ντιμπέιτ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις για αλλαγή υποψηφίου στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, όταν θα πρέπει να επικυρωθεί και επισήμως η υποψηφιότητα του Μπάιντεν.

Στην αρχή του ντιμπέιτ ο Μπάιντεν έκανε μια παύση την ώρα που μιλούσε για το Medicare και τη φορολογική μεταρρύθμιση και έμοιαζε σαν να έχει χάσει τον ειρμό του. Η φορολογική μεταρρύθμιση θα φέρει περισσότερα χρήματα «για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος θα είναι επιλέξιμος για αυτό που κατάφερα να κάνω με, με την covid, συγγνώμη, με την αντιμετώπιση όλων όσων είχαμε να κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν, κάνοντας μια παύση για να προσθέσει «επιτέλους νικήσαμε το Medicare».

O Τραμπ σχολίασε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ειρμό και κάποια στιγμή είπε: «Ειλικρινά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης. Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ξέρει».

«Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί ανησυχούν», δήλωσε εργαζόμενη στο Κογκρέσο. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο γερουσιαστής για τον οποίο εργάζεται «κάθεται με άλλα σημαντικά στελέχη και πανικοβάλλεται».

Την ώρα που ο Μπάιντεν δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα, ο Τραμπ έκανε αβάσιμες και συχνά αναληθείς δηλώσεις για σειρά θεμάτων, όπως ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τις παιδοκτονίες και ότι οι μετανάστες έχουν προκαλέσει κύμα εγκληματικότητας.

«Ο Τραμπ είναι ο Τραμπ, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του είναι μ…ίες. Αλλά ο Μπάιντεν ακούγεται γέρος. Και χαμένος. Και αυτό θα μετρήσει περισσότερο από οτιδήποτε. Μέχρι στιγμής αυτό είναι ένας απόλυτος εφιάλτης για τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Τζο Γουόλς υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2020 στο Χ.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο 78χρονος Τραμπ -οι δύο γηραιότεροι υποψήφιοι για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ- δέχονται πιέσεις να αποδείξουν ότι είναι σωματικά και πνευματικά ικανοί για τα καθήκοντα του προέδρου.

Οι δημοσκοπήσεις

Η τηλεμαχία έγινε την ώρα που οι ΗΠΑ μοιάζουν βαθιά πολωμένες, με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν έντονα για την αμερικανική πολιτική. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δήλωσαν σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Μάιο ότι ανησυχούν ότι μετά τις εκλογές θα ξεσπάσει βία.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Μπάιντεν και Τραμπ στήθος με στήθος, στις πιο αμφίρροπες πολιτείες που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών προηγείται ο Ρεπουμπλικάνος.

Ωστόσο κανείς από τους δύο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον θα επιλέξουν. Περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ότι κλίνει προς έναν τρίτο υποψήφιο ή ότι δεν θα ψηφίσει, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Σημειώνεται πως το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ φιλοξενήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου. Διοργανώθηκε από το CNN με οικοδεσπότες τους δημοσιογράφους Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας. Διεξήχθη χωρίς ακροατήριο, με χρονομετρημένες απαντήσεις και κλειστό μικρόφωνο στον υποψήφιο που δεν είχε τον λόγο.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.