Σε ένα ιστορικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψήφιων για την προεδρεία των ΗΠΑ, ο εν ενεργεία αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διασταύρωσε το ξίφος του με τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Το ντιμπέιτ φιλοξενήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου. Διοργανώθηκε από το CNN με οικοδεσπότες τους δημοσιογράφους Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας.

Δεν αντάλλαξαν χειραψία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια όταν ανέβηκαν στη σκηνή της συζήτησης.

Οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε συζήτηση το 2020, όπου επίσης δεν αντάλλαξαν χειραψία λόγω των πρωτοκόλλων για τον Covid-19.

Οικονομία

Η πρώτη ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Μπάιντεν ήταν σχετικά με την οικονομία της χώρας και έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση του αντιπάλου του τονίζοντας πως παρέλαβε ένα «χάος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη πλευρά επισήμανε πως οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία.

Οι αμβλώσεις

Η επόμενη ερώτηση ήταν σχετικά με τις αμβλώσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδέχεται πως οι δικαστές που διόρισε «σκότωσαν» την απόφαση Roe vs Wade. «Επιστρέψαμε τη δύναμη στο λαό και αποφασίζουν πλέον οι Πολιτείες», είπε και συμπλήρωσε πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να σκοτώνονται τα παιδιά μετά τη γέννησή τους.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, για το δικαίωμα στην άμβλωση των γυναικών που πέφτουν θύματα βιασμού.

(AP Photo/Gerald Herbert)

Ο Τραμπ αποκρίθηκε ότι οι Αμερικανίδες «πέφτουν θύματα βιασμού από τους μετανάστες που φέρνει ο Μπάιντεν», τις «σκοτώνουν και τις δολοφονούν».

Σχετικά με το χρονικό όριο στην κύηση για τις αμβλώσεις ο Μπάιντεν επισήμανε πως υπάρχει χρονικό όριο όπου στο πρώτο τρίμηνο επιλέγει η γυναίκα, και στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να επιλέξει ο γιατρός και στο τρίτο τρίμηνο ο γιατρός με δικαστική επιτροπή για περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στον αντίπαλο του πως «ζητάει να βγάζουν τα μωρά από την μήτρα των μητέρων τους στον ένατο μήνα και να δολοφονούν τα παιδιά μόλις βγαίνουν από την μήτρα», κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά όταν πήρε το λόγο στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν.

Το μεταναστευτικό

Ο Τραμπ με αφορμή των αμβλώσεων ανέφερε το μεταναστευτικό πρόβλημα τονίζοντας: «Έχουμε ένα σύνορο που είναι το πιο επικίνδυνο μέρος οπουδήποτε στον κόσμο, που θεωρείται το πιο επικίνδυνο μέρος οπουδήποτε στον κόσμο, και το άνοιξε, και αυτοί οι δολοφόνοι έρχονται στη χώρα μας, και βιάζουν και σκοτώνουν γυναίκες, και είναι τρομερό πράγμα».

Ο Μπάιντεν αποκρίθηκε κατηγορώντας τον Τραμο πως έκλεινε σε κλουβιά τα παιδιά και τα χώριζε από τους γονείς τους. Παράλληλα ανέφερε πως έκανε τα σύνορα πιο ασφαλή σε σχέση με τον Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, τα σύνορα των ΗΠΑ ήταν πιο ασφαλή από ποτέ. Ανέφερε πως τα σύνορα με τον Μπάιντεν είναι διάτρητα και οι πολιτικές του κάκιστες. «Οι μετανάστες ζουν σε ξενοδοχεία πεντάστερα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη», συμπλήρωσε.

Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχετική ερώτηση αποκρίθηκε ότι οι όροι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το τέλος το πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι αποδεκτοί από αυτόν ενώ ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι θα «τακτοποιήσει» τη σύγκρουση αν κερδίσει το Νοέμβριο στις εκλογές. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι ως «πωλητή» που έχει πάρει πάρα πολύ στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. «Κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι εδώ φεύγει με 60 δισ. Είναι ο καλύτερος πωλητής του κόσμου. Εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος».

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε την εμπρηστική ρητορική του λέγοντας πως «δεν έχω ακούσει τόσες πολλές χαζομάρες μαζεμένες σε τόσο λίγο χρόνο». Ο Μπάιντεν τόνισε πως ο Πούτιν θέλει να επαναφέρει την «Σοβιετική αυτοκρατορία» και συνέχισε «Όσο πιο πολύ χώρο του δώσεις τόσο πιο πολύ χώρο θα πάρει. Δεν δίνουμε χρήματα στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση, αλλά όπλα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια του debate οι δύο υποψήφιοι ρωτήθηκαν σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει τον Μπάιντεν «Παλαιστίνιο και μάλιστα αδύναμο Παλαιστίνιο» ενώ ο τωρινός Αμερικάνος πρόεδρος υπερασπίστηκε τις κινήσεις του προς το Ισραήλ.

(AP Photo/Gerald Herbert)

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την είσοδο στο Καπιτώλιο ο Τραμπ επιχείρησε να μην απαντήσει ενώ είπε στη συνέχεια «Δεν είχα ουσιαστικά τίποτα να κάνω. Μου ζήτησαν να πάω να κάνω μια ομιλία. Η Νάνσι Πελόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την 6η Ιανουαρίου».

Από την άλλη μεριά ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν είπε στους υποστηρικτές του να σταματήσουν και δεν έκανε το παραμικρό. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα θέλει να τους δώσει χάρη».

Στο επίμαχο θέμα με την Στόρμι Ντάνιελς, ο Τραμπ αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Μπάιντεν, επισημαίνοντας: «Δεν έκανα σεξ με πορνοστάρ» ενώ ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε λέγοντας: «Κοιμήθηκες με μια πορνοστάρ όταν η γυναίκα σου ήταν 9 μηνών έγκυος».

Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα και στην επιστροφή του debate στους τηλεοπτικούς δέκτες επικεντρώθηκε και πάλι στην οικονομία, με τον Τραμπ να κατηγορεί τον αντίπαλο του πως όχι μόνο πήρε μηδενικό πληθωρισμό, αλλά ότι οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές από τις μειονότητες.

Ο Τζο Μπάιντεν αποκρίθηκε πως είχε μηδενικό πληθωρισμό επειδή η «οικονομία είχε πέσει κάτω».

«Υπάρχει μόνο ένα άτομο που έχει καταδικαστεί για κακούργημα και τον κοιτάζω αυτή τη στιγμή», είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η κλιματική αλλαγή

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή ο Τραμπ δήλωσε πως: «Θέλω καθαρό νερό και καθαρό αέρα». Πρόσθεσε ότι οι «στατιστικολόγοι μου, μου έδωσαν τα στοιχεία πως είχαμε την πιο καθαρή ατμόσφαιρα και το καλύτερο νερό»

Ενώ ο Μπάιντεν τόνισε πως οι πολιτικές που ακολούθησε για το κλίμα ήταν σωστές και πως¨«ο Τραμπ μας έβγαλε από τις συνθήκες για αυτό» ενώ ο ίδιος στη συνέχεια παραδέχτηκε πως η Αμερική είναι τις χώρες με την μεγαλύτερη ρύπανση και πως θέλει να μειώσει την ρύπανση στο μισό έως το 2030.

H συζήτηση στράφηκε στο θέμα της προσιτής παιδικής φροντίδας. Ο Τραμπ ρωτήθηκε πρώτος και απάντησε επιστρέφοντας στις επιθέσεις του για το ιστορικό του Μπάιντεν σχετικά με τα σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν απαντά υπερασπιζόμενος τον εαυτό του είπε ότι ο Τραμπ είναι ο «χειρότερος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία», πριν πει ότι ο Τραμπ έκανε πολύ λίγα για να κάνει την παιδική φροντίδα πιο προσιτή.

Ο Τραμπ αποκρίθηκε «Με κατατάσσουν ως έναν από τους καλύτερους, και αν μου δοθούν άλλα τέσσερα χρόνια, θα είμαι ο καλύτερος».

Τα ναρκωτικά

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν ρωτήθηκαν για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ και τι σχεδιάζουν να κάνουν για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς που αγωνίζονται με τον εθισμό στα ναρκωτικά, δεδομένου ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των θητειών και των δύο.

Ο Τραμπ απάντησε ότι οι ΗΠΑ «τα πήγαιναν πολύ καλά με τον εθισμό» μέχρι που εμφανίστηκε ο Covid, όταν λέει ότι τα ναρκωτικά που εισέρχονται μέσω των συνόρων άρχισαν να αυξάνονται.

Στη συνέχεια, επιτιθέτηκε ξανά στις πολιτικές του Μπάιντεν για τα σύνορα.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την ικανότητα εντοπισμού ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης, στα σύνορα ενώ πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με χώρες στην Ασία, όπου κατασκευάζονται τα πρόδρομα χημικά για τη φαιντανύλη, καθώς και με το Μεξικό για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η ηλικία των υποψηφίων

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την ηλικία του και το γεγονός ότι θα είναι 86 ετών στο τέλος μιας δεύτερης θητείας – είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος που έχει ποτέ αναλάβει καθήκοντα.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι συχνά τον επέκριναν επειδή ήταν ένας από τους νεότερους νομοθέτες των ΗΠΑ και ότι ο Τραμπ είναι «τρία χρόνια νεότερος και πολύ λιγότερο ικανός». «Κοιτάξτε το ιστορικό. Κοιτάξτε πώς ανέτρεψα την τρομερή κατάσταση που μου άφησε», προσθέτει, πριν απαριθμήσει μερικά από τα επιτεύγματά του είπε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τη δική του ηλικία – είναι τώρα 78 και θα είναι 82 στο τέλος μιας δεύτερης θητείας – ο Τραμπ λέει ότι «πέτυχε» σε δύο γνωστικά τεστ, πριν προσβάλει τον Μπάιντεν. «Χτυπάμε ξύλο, όπου έχουμε ξύλο, είμαι σε πολύ καλή υγεία» ενώ συνέχισε «Νιώθω σε τόσο καλή κατάσταση όσο ήμουν πριν 25, 30 χρόνια. Στην πραγματικότητα, είμαι λίγο πιο αδύνατος».

Οι συντονιστές του CNN πίεσαν δύο φορές τον Τραμπ να απαντήσει αν θα σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024 ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.

Εκείνος αγνόησε επανειλημμένα την ερώτηση, στρέφοντας τη συζήτηση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ντάνα Μπας τον ρωτάει μια τελευταία φορά «Αν είναι μια δίκαιη, νόμιμη και καλή εκλογή, απολύτως» είπε επαναλαμβάνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η εκτεταμένη απάτη επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Πριν από το δεύτερο διαφημιστικό διάλειμμα, ο Τραμπ επιτέθηκε στις εξωτερικές και στρατιωτικές πολιτικές του Μπάιντεν, λέγοντας ότι «είμαστε πιο κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς».

Είπε ότι οι ξένοι δικτάτορες, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, δεν τον σέβονται ή φοβούνται.

Ο Μπάιντεν απάντησε αναφέροντας το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο ενεργοποιείται μόλις ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση «Αυτή τη στιγμή είμαστε απαραίτητοι» είπε και συνέχισε «Είμαστε απαραίτητοι για να προστατεύσουμε τον κόσμο γιατί η δική μας ασφάλεια είναι σε κίνδυνο».

Προσθέσε ότι η εναλλακτική – η οποία επιτρέπει στον Πούτιν να πραγματοποιήσει την επίθεσή του στο Κίεβο χωρίς αντίσταση – είναι αυτή που θα προκαλέσει έναν πόλεμο.

Το κλείσιμο Μπάιντεν

Μετά το τέλος του διαφημιστικού διαλείμματος, ο Μπάιντεν έχει δύο λεπτά για τις καταληκτικές του δηλώσεις.

Εστίασε στις πολιτικές αλλαγές που λέει ότι σκοπεύει να φέρει στον αμερικανικό λαό.

Μίλησε για τις προσπάθειές του να μειώσει την τιμή της ινσουλίνης και δεσμεύτηκε να βοηθήσει τις οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε παιδική φροντίδα σε λογικές τιμές.

Δήλωσε επίσης πως θα μειώσει τον πληθωρισμό, ένα βασικό ζήτημα για πολλούς Αμερικανούς.

Τόνισε επίσης ότι επιθυμεί να διατηρήσει τους φόρους χαμηλούς για τους καθημερινούς Αμερικανούς – και ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ θα τους αυξήσει.

Το κλείσιμο Τραμπ

Ο Τραμπ στις τελευταίες του δηλώσεις λίγο πριν ολοκληρωθεί το debate αποκάλεσε τον Μπάιντεν «παραπονιάρη» που έκανε τις ΗΠΑ ανασφαλείς και επιδείνωσε τη φήμη της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν για το Ιράν επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ και ότι «η Ουκρανία δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».

«Για τριάμισι χρόνια, ζούμε στην κόλαση», είπε ο Τραμπ για την περίοδο του Μπάιντεν ως πρόεδρος.

Αναφέρθηκε στις σειρές διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας στον Μπάιντεν ότι «η όλη χώρα εκρήγνυται εξαιτίας σου, γιατί δεν σε σέβονται».

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε το ιστορικό του σε θέματα εργασίας, οικονομίας και υγειονομικής περίθαλψης.

«Είμαστε ένα αποτυχημένο έθνος, αλλά δεν πρόκειται να αποτύχει πια. Θα το κάνουμε ξανά σπουδαίο», κατέληξε.

Δείτε live: