Ένας κινηματογραφιστής από το Κονέκτικατ ταξίδεψε στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και ακόμα πιο μακριά, θέτοντας στους ανθρώπους που συναντούσε μια απλή ερώτηση: «Είστε ευτυχισμένοι;».

Ο 29χρονος Atdhe «Theo» Trepca σοκαρίστηκε όταν σχεδόν όλοι, από εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη μέχρι αγρότες στις Φιλιππίνες, του έδωσαν ουσιαστικά την ίδια απάντηση: «Όχι».

«Είναι κάπως απίστευτο και τρελό», δήλωσε στην εφημερίδα «The Post». «Υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ όλων των απαντήσεων, σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται κάποιος. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι, δυστυχώς, δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι».

«Τι σημαίνει αυτό;» απάντησε μια γυναίκα, γελώντας νευρικά όταν ρωτήθηκε από τον 29χρονο. Μάλιστα η απάντησή της κατέληξε να γίνει viral στο κανάλι TikTok του κινηματογραφιστή, το οποίο έχει 4 εκατομμύρια followers.

Όταν ρώτησε έναν άνδρα αν είναι ευτυχισμένος, εκείνος παραδέχτηκε ότι ήταν λυπημένος μετά την απώλεια της συζύγου του. «Εκτιμήστε κάθε λεπτό, γιατί έρχεται ένα τραγικό τέλος», είπε στην κάμερα.

Ο Trepca ανέφερε κάποιες εντυπώσεις που αποκόμισε σχετικά με το τι αναστατώνει τον κόσμο, αλλά και το τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε: «Δεν θέλω να είμαι μόνος. Θέλω να με αγαπούν. Θέλω να με καταλαβαίνουν. Δεν θέλω να υποφέρω».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, θεωρεί αυτά τα ζητήματα ως «τον πυρήνα των ανθρώπινων επιθυμιών».

Ωστόσο, όταν δίνει στους ανθρώπους λίγο χρόνο να σκεφτούν την πολύ απλή ερώτηση που τους απευθύνει, οι περισσότεροι καταλήγουν να αναθεωρήσουν την απάντησή τους, δηλώντας μέχρι και ευγνώμονες!

Ωστόσο, κάποιοι αναγνωρίζουν την καλή τους τύχη πιο εύκολα, όπως ο γνωστός ηθοποιός Bill Murray, ο οποίος συνομίλησε με τον Trepca στη Νέα Υόρκη.

Στην ερώτηση τι συμβουλή θα έδινε σε όσους κυνηγούν την ευτυχία, ο ηθοποιός είπε: «Ό,τι κι αν αισθανόσασταν πριν από ένα λεπτό δεν έχει πια σημασία. Πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα».

Ψυχική υγεία

Ο Trepca αποφάσισε να βγει στον δρόμο το 2019, αφού εμπνεύστηκε από το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Το χρονικό ενός καλοκαιριού», στο οποίο τρεις ψυχολόγοι κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά στο Παρίσι το 1961.

«Τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή», παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ του με τον τίτλο «Are You Happy?».

Το ποσοστό κατάθλιψης έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup του 2023 – σχεδόν το 30% των ενηλίκων παραδέχτηκε ότι έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του.