Καταγγελία ενάντια στην πολιτεία της Αριζόνα κατέθεσε χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πάταξη της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υποσκάπτει την δυνατότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εφαρμόσει την εθνική πολιτική όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ  δήλωσε πως, «Ο καθορισμός της πολιτικής όσον αφορά την μετανάστευση και της επιβολής του νόμου όσον αφορά την μετανάστευση είναι εθνική ευθύνη».

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε το πολιτειακό Κογκρέσο, και τίθεται σε ισχύ την 29η Ιουλίου, θεωρείται ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Αριζόνα, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό, χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή/και εργασίας.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU) είναι ανάμεσα στις οργανώσεις που επαίνεσαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Λούκας Γκούτενταγκ, διευθυντής της υπηρεσίας για τα δικαιώματα των
μεταναστών στην ACLU τόνισε χαρακτηριστικά, «Η μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης είναι μια κανονιά πάνω από την πρύμνη άλλων πολιτειών που ίσως μπουν στον πειρασμό να μιμηθούν την εσφαλμένη προσέγγιση στην Αριζόνα»

Να  σημειώσουμε  πως έξω από το Λευκό Οίκο, ακτιβιστές που αντιτίθενται στο νόμο που πέρασε η Αριζόνα πραγματοποίησαν 24ωρη ολονυκτία ζητώντας να ακυρωθεί.