Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στο Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και εξήρε τη στάση του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στο Μεσανατολικό, αναφέροντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να βοηθήσει για την επίτευξη ειρήνης.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και δήλωσε ότι ο Ερντογάν έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

«Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την επίλυση αυτού του πολύ επείγοντος και μακροχρόνιου προβλήματος. Λαμβάνοντας υπόψη το κύρος του προέδρου Ερντογάν στην περιοχή, στον κόσμο και ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, αναμένουμε η συμβολή του να έχει αισθητή επιρροή. Από την πλευρά μας, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες σχέσεις μας με το Ισραήλ, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για την επίλυση αυτής της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφερόμενος στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή και εμπορική συνεργασία με την Τουρκία, σημείωσε πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χαρακτηρίζοντας το έργο στρατηγική απόφαση του Ερντογάν.

Επιπλέον, ο Πούτιν δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και για τη χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας από δυτικά κεφάλαια, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική οικονομία «να χάσει περισσότερα απ’ ό,τι θα κερδίσει» αν η εξάρτηση από δυτικά κεφάλαια επιβαρύνει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ