Στον ρυθμό των εορτασμών για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία εισέρχεται από αύριο η Γαλλία. Παρόντες στους εορτασμούς θα είναι περίπου 200 βετεράνοι, σχεδόν αιωνόβιοι, που έλαβαν μέρος στην απόβαση καθώς και πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Οι γαλλικές αρχές έχουν επίσης προσκαλέσει περίπου τεσσεράμισι χιλιάδες άτομα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, για να τιμήσει τη γαλλική Αντίσταση κατά των Γερμανών, θα μεταβεί αύριο το πρωί στη Βρετάνη της Γαλλίας όπου στις 5 Ιουνίου του 1944, λίγο πριν ξεκινήσει η απόβαση στη Νορμανδία, έπεσαν από βρετανικά αεροσκάφη οι πρώτοι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές. Το απόγευμα θα μεταβεί στο Σεν Λο της Νορμανδίας, μια πόλη που ισοπεδώθηκε λίγο μετά την απόβαση, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του άμαχου πληθυσμού. Θα μεταβεί επίσης στις φυλακές της πόλης Καέν, όπου οι γερμανικές αρχές κατοχής εκτέλεσαν λίγο μετά την απόβαση 77 φυλακισμένους Γάλλους αντιστασιακούς.

Το πρωί της Πέμπτης, 6 Ιουνίου, ο γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα λάβουν μέρος στην τελετή των Βρετανών για την απόβαση, όπου παρόντες θα είναι ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, ενώ το μεσημέρι το γαλλικό προεδρικό ζεύγος θα λάβει μέρος στην αντίστοιχη τελετή των ΗΠΑ όπου παρόντες θα είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζίλ.

Η διεθνής τελετή της 80ής επετείου της απόβασης θα ξεκινήσει στις 16:30 ώρα Ελλάδας, οπότε ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγος του θα υποδεχθούν τους ξένους ηγέτες και τις συζύγους τους. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για την απόβαση, η παρασημοφόρηση δύο βετεράνων Αμερικανών πεζοναυτών και ομιλία του Γάλλου προέδρου. Το πρωί της 7ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τελετή για την απελευθέρωση της Γαλλίας στο Μπαγέ, όπου λίγες ημέρες μετά την απόβαση έφτασε ο στρατηγός Ντε Γκολ και εκφώνησε μια ομιλία που σηματοδότησε τη δημιουργία του γαλλικού μεταπολεμικού κράτους. Οι εορτασμοί θα κλείσουν το μεσημέρι της Παρασκευής με γαλλική στρατιωτική τελετή στο Χερβούργο, το πρώτο γαλλικό λιμάνι που μετά την απόβαση στη Νορμανδία κατέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις και ειδικότερα οι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ