Η επίτροπος της Κομισιόν για την καταπολέμηση των διακρίσεων Κριστίνα Στένμαν ζήτησε από τη Φινλανδία να απορρίψει νομοσχέδιο που εξετάζει για να μην δέχεται μετανάστες από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας πρότεινε την περασμένη εβδομάδα νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να απωθούν τους μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Η Φινλανδία πιστεύει ότι η Μόσχα παροτρύνει τις ροές μεταναστών σε αντίποινα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία ενάντια στην ρωσική εισβολή. Το Κρεμλίνο αρνείται τον εν λόγω ισχυρισμό.

Η ίδια η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις της χώρας για το άσυλο, αλλά ότι η κατάσταση απαιτεί σκληρά μέτρα.

Παραμένει αβέβαιο αν η νομοθεσία θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των πέντε έκτων στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, ένας υψηλός πήχης που αντανακλά τις θεμελιώδεις αρχές που διακυβεύονται.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αντισυνταγματική νομοθεσία για την ασφάλεια των συνόρων … Η επίτροπος δεν θα υποστηρίξει την έγκριση του νόμου» έγραψε σε σημείωμά της προς το κοινοβούλιο η επίτροπος κατά των διακρίσεων.

Στην πράξη η προτεινόμενη νομοθεσία θα καταστήσει πιθανό το ενδεχόμενο να διωχθούν άνθρωποι εκτός Φινλανδίας και να βρεθούν σε αβέβαιες και επικίνδυνες καταστάσεις, δήλωσε η επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ