Όταν ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου (ICC) ανακοίνωσε ότι ζητούσε εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, εξέδωσε μια προειδοποίηση: «Επιμένω ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής στους αξιωματούχους αυτού του δικαστηρίου. Αμέσως!».

Ο Καρίμ Καν δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις απόπειρες παρέμβασης στο έργο του ΔΠΔ, αλλά σημείωσε ότι ένα άρθρο στη θεμελιώδη συνθήκη του δικαστηρίου καθιστούσε οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση ως ποινικό αδίκημα. «Εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί», πρόσθεσε, «το γραφείο μου δεν θα διστάσει να δράσει».

Ο εισαγγελέας δεν είπε ποιος είχε επιχειρήσει να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης ούτε πώς ακριβώς έγινε.

Τώρα, μια έρευνα από τον «Guardian» και τα περιοδικά «+972» και «Local Call» με έδρα το Ισραήλ μπορεί να αποκαλύψει πώς το Ισραήλ διεξήγαγε έναν σχεδόν δεκαετή μυστικό «πόλεμο» εναντίον του δικαστηρίου. Η χώρα ανέπτυξε τις υπηρεσίες πληροφοριών της για να παρακολουθεί, να χακάρει, να πιέζει και να απειλεί ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες του δικαστηρίου.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες πολλών αξιωματούχων του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του Καν και του προκατόχου του εισαγγελέα, Φατού Μπενσούντα.
Πιο συγκεκριμένα διέπραξαν υποκλοπές τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων, emails και εγγράφων.

Η παρακολούθηση βρισκόταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκ των προτέρων γνώση των προθέσεων του εισαγγελέα. Μια πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία έδειξε ότι ο Καν ήθελε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών, αλλά βρισκόταν υπό «τεράστια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Μπενσούντα, ο οποίος ως γενικός εισαγγελέας ξεκίνησε την έρευνα του ΔΠΔ το 2021, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, ήταν επίσης στόχος της κατασκοπείας και φέρεται να απειλήθηκε.

Ο Νετανιάχου έχει ενδιαφερθεί στενά για τις επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ και μια πηγή πληροφοριών ανέφερε ότι έχει «εμμονή» με τις υποκλοπές που αφορούν την υπόθεση. Υπό την επίβλεψη των συμβούλων εθνικής ασφάλειας, οι προσπάθειες αφορούσαν την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, τη Shin Bet, καθώς και τη στρατιωτική διεύθυνση πληροφοριών, Aman, αλλά και το τμήμα κυβερνο-πληροφοριών, Unit 8200. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από τις υποκλοπές διαδόθηκαν στην κυβέρνηση, όπως ανέφεραν πηγές.

Μια μυστική επιχείρηση εναντίον του Μπενσούντα, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από τον «Guardian», διηύθυνε προσωπικά ο στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, Γιόσι Κοέν, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ. Σε κάποιο στάδιο, ο αρχηγός των κατασκόπων ζήτησε ακόμη και τη βοήθεια του τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Λεπτομέρειες της εννιάχρονης εκστρατείας του Ισραήλ για να ματαιώσει την έρευνα του ΔΠΔ αποκαλύφθηκαν από τον «Guardian», μια ισραηλινο-παλαιστινιακή έκδοση, το «+972 Magazine», και το «Local Call», ένα εβραϊκό έντυπο.

Η κοινή έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, διπλωμάτες και δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση του ΔΠΔ και τις προσπάθειες του Ισραήλ να το υπονομεύσει.

Χάκερ

Σε επαφή με τον «Guardian», εκπρόσωπος του ΔΠΔ είπε ότι γνώριζε «δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών που αναλαμβάνονται από εθνικές υπηρεσίες που είναι εχθρικές προς το δικαστήριο». Πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι το ΔΠΔ εφαρμόζει διαρκώς αντίμετρα κατά αυτής της δραστηριότητας και ότι «καμία από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του από εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχε διεισδύσει στις βασικές αποδείξεις του δικαστηρίου, οι οποίες είχαν παραμείνει ασφαλείς».

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ είπε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν σκοπό να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ». Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι IDF [Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας] δεν διεξήγαγαν και δεν διεξάγουν επιτήρηση ή άλλες επιχειρήσεις απόσπασης πληροφοριών κατά του ΔΠΔ».

Από την ίδρυσή του το 2002, το ΔΠΔ λειτουργεί ως μόνιμο δικαστήριο έσχατης ανάγκης για τη δίωξη ατόμων που κατηγορούνται για τις χειρότερες φρικαλεότητες του κόσμου. Κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, τον εκλιπόντα πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, και πιο πρόσφατα τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απόφαση του Καν να ζητήσει εντάλματα κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνάς του, Γιόαβ Γκάλαντ, μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς που εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητά εντάλματα σύλληψης κατά του αρχηγού ενός στενού δυτικού συμμάχου.

Οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διατυπώσει ο Καν εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ σχετίζονται με τον οκτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της περιοχής έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, η υπόθεση του ΔΠΔ βρίσκεται σε εξέλιξη μία δεκαετία, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ ισραηλινών αξιωματούχων για την πιθανότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης, που θα εμπόδιζε τους κατηγορούμενους να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε από τα 124 κράτη-μέλη του δικαστηρίου υπό τον φόβο της σύλληψης.

Αυτός ο «πόλεμος» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Παλαιστίνη θα προσχωρούσε στο δικαστήριο μετά την αναγνώρισή της ως κράτος από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η ένταξή της καταδικάστηκε από ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια μορφή «διπλωματικής τρομοκρατίας».

Ένας πρώην αξιωματούχος της άμυνας που γνωρίζει την προσπάθεια του Ισραήλ κατά του ΔΠΔ είπε ότι η ένταξη στο δικαστήριο είχε «εκληφθεί ως υπέρβαση μιας κόκκινης γραμμής» και «ίσως η πιο επιθετική» διπλωματική κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη. «Είναι ωραίο να αναγνωρίζεσαι ως κράτος στον ΟΗΕ», πρόσθεσαν, «αλλά το ΔΠΔ είναι ένας μηχανισμός με δόντια».