Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαστινίων στη Ράφα, που είχε χαρακτηριστεί ασφαλής για τους αμάχους. Περισσότεροι από 40 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες.

Ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη, μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες, πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις.

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης). Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές. Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας. «Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (…) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Σε περίπου ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι άνθρωποι οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 28/5 η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Η μικρή πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιθέσεις σε άλλες περιοχές του θύλακα.

Πολλοί Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι είναι ευάλωτοι σε ισραηλινές επιθέσεις όπου κι αν πάνε και μετακινούνται σε διάφορα σημεία στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες.

Η UNRWA δήλωσε ότι η απομάκρυνση από τη Ράφα «έγινε χωρίς να υπάρχει ασφαλές σημείο να μεταβεί κάποιος και εν μέσω βομβαρδισμών, έλλειψης τροφίμων και νερού, όγκους απορριμμάτων και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης».

«Η παροχή βοήθειας και προστασίας καθίσταται σχεδόν αδύνατη», δήλωσε η υπηρεσία.