Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν στη Μαδρίτη να στείλει η Ισπανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία.

Η συμφωνία αυτή «περιλαμβάνει δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια το 2024 [ύψους] ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τις ικανότητές της» άμυνας απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η Ισπανία θα παραδώσει κυρίως νέα άρματα μάχης Λέοπαρντ στο Κίεβο.

Η συμφωνία αυτή είναι, σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η δέκατη που υπογράφεται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος από την Ουκρανία, η οποία υπέγραψε ήδη συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη Βρετανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, που καταγράφει τα όπλα τα οποία έχουν υποσχεθεί και παραδοθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ισπανία είχε δεσμευθεί μέχρι τώρα να παράσχει 330 εκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η συμφωνία καλεί για την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού για χερσαία, αεροπορική, ναυτική και άλλες χρήσεις, «προτεραιοποιώντας τις κρίσιμες ανάγκες ικανοτήτων της Ουκρανίας», και δίνει έμφαση σε ναυτικά μέσα ώστε να προστατευθούν οι διαδρομές εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, αλλά δεν εξειδικεύει.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως η Ισπανία θα δεσμευόταν για την αποστολή στην Ουκρανία δώδεκα αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ και 19 μεταχειρισμένων γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς και ισπανικής κατασκευής όπλων όπως εξοπλισμό κατά drone και πυρομαχικά.