Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP) κατήγγειλε σήμερα την ενέργεια του Ισραήλ να κλείσει τη ζωντανή μετάδοσή του από τη Γάζα αλλά και να του κατάσχει τον εξοπλισμό, κατηγορώντας το για κατάχρηση ενός νόμου, που ψήφισε η ισραηλινή κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου. Τι ακριβώς λέει ο νόμος αυτός; Επιτρέπει την απαγόρευση της μετάδοσης στο Ισραήλ εκπομπών ξένων μέσων ενημέρωσης, εάν κρίνει ότι οι προβαλλόμενες εικόνες θίγουν την ασφάλεια του κράτους του. Για τον ίδιο λόγο έκλεισε και το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ-Τζαζίρα, στο έδαφός τους.

«Τo Associated Press καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια της κυβέρνησης του Ισραήλ να κλείσει την απευθείας μετάδοσή μας» που έδειχνε τη Γάζα αλλά και «την κατάσχεση του εξοπλισμού μας», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε δελτίο Τύπου.

Το γνωστό αμερικανικό πρακτορείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης πως οι ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν την κάμερά του και τον εξοπλισμό του για τη μετάδοση.

Παράλληλα, το πρακτορείο διευκρινίζει ότι το δίκτυο του Κατάρ συμπεριλαμβάνεται στους χιλιάδες πελάτες των βίντεο που στέλνει ζωντανά το AP.

Τονίζει, επίσης, ότι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Επικοινωνιών έφθασαν σήμερα το απόγευμα στον τόπο που έχει το γραφείο του το AP στην πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, και κατέσχεσαν το υλικό.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δηλώνει ότι οι αξιωματούχοι παρέδωσαν στο AP ένα χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, στο οποίο αναφέρεται το επιχείρημα ότι το AP παραβίασε τον νέο νόμο της χώρας για τα ξένα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε αμέσως την απευθείας μετάδοσή μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε» αυτές τις «σημαντικές (εικόνες) σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο», τονίζεται στο δελτίο Τύπου του AP.

«Προειδοποιήσεις»

Το ισραηλινό υπουργείο Επικοινωνιών ανακοίνωσε από την πλευρά του σε δελτίο Τύπου ότι «οι φωτογράφοι του AP φωτογραφίζουν συχνά τη Λωρίδα της Γάζας από το μπαλκόνι ενός σπιτιού στην Σντερότ», στις παρυφές του παλαιστινιακού εδάφους, «συν τοις άλλοις εστιάζοντας στις δραστηριότητες των (ισραηλινών) στρατιωτών και στο μέρος όπου βρίσκονται».

Η στρατιωτική λογοκρισία του Ισραήλ απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων ή πληροφοριών, που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατό τον εντοπισμό των ισραηλινών στρατιωτών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera, που υποστηρίζει την τρομοκρατική Χαμάς, να εκπέμπει από το Ισραήλ», αναφέρει στη συνέχεια το κείμενο.

«Παρά τις προειδοποιήσεις από τους επιθεωρητές του υπουργείου Επικοινωνιών για το γεγονός ότι (μέσα ενημέρωσης) παραβιάζουν τον νόμο και ότι πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν το Al-Jazeera με το περιεχόμενό τους… (τα μέσα ενημέρωσης) συνέχισαν να το πράττουν», προσθέτει το υπουργείο, αναφερόμενο στο AP.

O νόμος που απαγορεύει τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ισραηλινές αρχές επικρίνουν δημόσια την κάλυψη από το Al-Jazeera της επικαιρότητας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου το δίκτυο του Κατάρ έχει ανταποκριτές.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε στις αρχές Απριλίου έναν νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση της μετάδοσης στο Ισραήλ υλικού από ξένα μέσα ενημέρωσης, που κρίνεται ότι υπονομεύουν την ασφάλεια του κράτους. Πρόκειται για νόμο, που είχε στόχο το δίκτυο του Κατάρ, ο οποίος επιτρέπει στον πρωθυπουργό να απαγορεύσει τη μετάδοση του στοχευμένου μέσου ενημέρωσης αλλά και να κλείσει τα γραφεία του.

Ο Νετανιάχου βασίστηκε σε αυτόν τον νόμο την 5η Μαΐου, για να ανακοινώσει το κλείσιμο του Al-Jazeera για περίοδο 45 ημερών, η οποία θα ανανεώνεται.

Κατά το παρελθόν ο Νετανιάχου είχε κατηγορήσει το Al-Jazeera ότι είναι «όργανο προπαγάνδας της Χαμάς και ότι συμμετείχε ενεργά» στην πολύνεκρη επίθεση, που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου το παλαιστινιακό κίνημα στο νότιο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ