Η Βρετανίδα δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ ήταν μεταξύ μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ενέκρινε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου.
Ο επικεφαλής εισαγγελέας Καρίμ Χαν, ευχαρίστησε την Κλούνεϊ, περιγράφοντάς την ως μέλος «μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο» στην οποία είχε απευθυνθεί για συμβουλές και για να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης, αναφέρει ο «Guardian».
Ο Καν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ότι ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ γίνονται στόχος εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι στέρησαν συστηματικά τους αμάχους από βασικές προμήθειες και ότι οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.
Εν τω μεταξύ, η ηγετική ομάδα της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε αναζητούνται για τους ρόλους τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ σχετικά με εγκλήματα όπως βασανιστήρια, δολοφονίες και σεξουαλική βία.
Σε δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη στην υπόθεση του ΔΠΔ.
«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω να αξιολογήσει στοιχεία για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να αναλάβω αυτό το έργο. Μαζί προχωρήσαμε σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, μεταξύ άλλων και στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε.
«Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, δολοφονίας και εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, δολοφονίας, διώξεων και εξόντωσης».
Η Κλούνεϊ, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν έχει μιλήσει δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα, ανέλυσε επίσης τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόσκληση του δικαστηρίου να συμβουλεύσει για την υπόθεση.
«Υπηρέτησα σε αυτή την επιτροπή επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης».
«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, υποστηρίζω το ιστορικό βήμα που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».