Μετά τον θάνατο του ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι «συμβούλιο, που αποτελείται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

Ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν, ο 68χρονος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραϊσί.

Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad).

Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί χθες, Κυριακή, στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε ένα φράγμα μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊντζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, είχε εκφράσει και πάλι την υποστήριξή του προς τη Χαμάς έναντι του Ισραήλ. «Πιστεύουμε ότι η Παλαιστίνη είναι το πρώτο ζήτημα του μουσουλμανικού κόσμου», δήλωσε.

Το Ιράν εξαπέλυσε στις 13 Απριλίου μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με 350 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίσθηκαν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμαχικών χωρών.

Ο Ραϊσί είχε βγει ενισχυμένος από τις βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Μάρτιο, την πρώτη ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο μετά το κίνημα αμφισβήτησης που συγκλόνισε το Ιράν στα τέλη του 2022 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί επειδή παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960, ο Ραϊσί σταδιοδρόμησε κυρίως στο δικαστικό σύστημα, καθώς ήταν ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης και μετά ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Ραϊσί περιλαμβανόταν στον αμερικανικό μαύρο κατάλογο με τους ιρανούς αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για «συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατηγορίες που έχουν απορριφθεί ως άκυρες και κενές περιεχομένου από τις αρχές της Τεχεράνης.

Ηλικίας 60 ετών, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είχε διοριστεί επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από τον Ραϊσί τον Ιούλιο 2021.