Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Η πληροφορία για το θάνατο του προέδρου δόθηκε από τα κύρια πρακτορεία ειδήσεων και τις εφημερίδες, εν αναμονή μιας δήλωσης των αρχών μετά την ανακάλυψη των συντριμμιών του ελικοπτέρου σήμερα τα χαράματα. Η τηλεόραση μεταδίδει σήμερα το πρωί θρησκευτικούς ύμνους και φωτογραφίες του προέδρου.

«Το μεγάλο πνεύμα του δημοφιλούς και επαναστάτη προέδρου του Ιράν μετέβη στο ανώτατο βασίλειο», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA χαιρετίζοντας «το μαρτύριο» των θυμάτων.

Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί μέσα στο πρωινό «μια δήλωση» από την κυβέρνηση.

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε», έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ανακοίνωση αυτή ανοίγει περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στο Ιράν, μείζονα παράγοντα στη Μέση Ανατολή, μια περιφέρεια που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

«Kαμία ένδειξη ζωής» στον τόπο της συντριβής

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, και άλλους αξιωματούχους.

Είχε προηγηθεί η είδηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν. Η επιβεβαίωση έγινε από την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και η κατάσταση δεν είναι καλή.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον ιρανό πρόεδρο, (Εμπραχίμ) Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Εμπραχίμ Ραϊσί

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ο σκληροπυρηνικός κληρικός που έγινε πρόεδρος

Ο Ραϊσί, πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τον Ιούνιο του 2021, διαδέχτηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ρουχανί. Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής κρίσης και μιας οικονομίας που πιέζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης λόγω του αμφισβητούμενου πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Ραϊσί γεννήθηκε το 1960 στην ιερή πόλη Mashhad του βορειοανατολικού Ιράν, ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία, διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.

Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.

Επίσης, η Britannica ανέφερε πως ο Ραϊσί χαρακτηρίζεται λαϊκιστής στη χώρα του και ως ο αυτοδημιούργητος δικαστής με τα «καθαρά χέρια», γιατί έγινε γνωστός από την έντονη κριτική που άσκησε στο καθεστώς του Ιράν, ισχυριζόμενος ότι δεν προάσπιζε τα συμφέροντα της χώρας.

Μάλιστα, όταν ανέλαβε την εξουσία, έφτασε στο σημείο να ασκήσει διώξεις κατά κρατικών αξιωματούχων, που κατηγόρησε για διαφθορά.

Έκτοτε, έχει υψηλή δημοφιλία στην κοινωνία, αλλά θεωρείται και πιστός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, γιατί στην πραγματικότητα δεν συγκρούστηκε ποτέ με τον ίδιο, παρά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε στο κράτος.