Η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει σιδηροδρόμους στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ με τις χώρες που υπέγραψαν τις συμφωνίες «Άρτεμις» προγραμματίζουν εξορύξεις στο Φεγγάρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, η διαστημική υπηρεσία σκοπεύει να φτιάξει μια «ευέλικτη ανύψωση σε τροχιά», ένα σύστημα που θα επιτρέπει τη μεταφορά ορυκτών χωρίς να χρειάζεται ο ανθρώπινος παράγοντας.

Συγκεκριμένα, τα διαστημικά τρένα θα χρησιμοποιούν μη ηλεκτροκίνητα μαγνητικά πολωμένα ρομπότ, για να αιωρούνται πάνω από μια τροχιά τριών στρωμάτων, κατασκευασμένη από εύκαμπτες μεμβράνες.

Ένα στρώμα γραφίτη θα τα κρατάει στην επιφάνεια και ένα στρώμα flex-circuit θα παράγει ηλεκτρομαγνητική ώθηση για την ελεγχόμενη προώθηση των ρομπότ κατά μήκος των τροχιών.

Πανσέληνος

Έτσι, θα λειτουργούν αυτόνομα στο αφιλόξενο σεληνιακό περιβάλλον, χωρίς να χρειάζονται αστροναύτες.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες που υπέγραψαν τις συμφωνίες «Άρτεμις» -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- σχεδιάζουν εξορύξεις που θα πραγματοποιήσουν μέσω ιδιωτικών εταιρειών, ώστε να περιοριστεί το κόστος.

Εντούτοις, κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία δεν συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια της Δύσης, αλλά προσπαθούν μόνες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για τυχόν διαστημικές αψιμαχίες, αφού τα εδάφη δεν θα έχουν χωριστεί δίκαια ή τουλάχιστον με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών.