Τα βέλη του προς το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έριξε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, καλώντας τις χώρες αυτές να σταματήσουν να υποκινούν μια εξέγερση στο Λίβανο, αν δε θέλουν ο λαός της χώρας να στραφεί εναντίον τους.

«Είστε σε μια επικίνδυνη κατωφέρεια που σας οδηγεί στην άβυσσο και ο τρόπος που αντιδράτε δείχνει ότι η πτώση σας επιταχύνεται», είπε ο Αχμαντινετζάντ αναφερόμενος στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν κατονόμασε, σε δημόσια ομιλία του στην πόλη Γιαζντ η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

«Με τις ενέργειες αυτές βλάπτετε το κύρος σας. Σταματήστε την ανάμιξή σας. Αν δε σταματήσετε να υποκινείτε σε εξέγερση στο Λίβανο, το λιβανικό έθνος και οι χώρες της περιοχής θα κόψουν το βρώμικο συνωμοτικό χέρι σας», πρόσθεσε ο Αχμαντινετζάντ.

Η ένταση αυξάνεται στο Λίβανο μετά την παραίτηση στις 12 Ιανουαρίου των υπουργών της Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης του Σάαντ Χαρίρι την οποία υποστηρίζουν χώρες της Δύσης και η Σαουδική Αραβία.

Η κρίση ξέσπασε με αφορμή το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο του ΟΗΕ, αρμόδιο για την έρευνα σχετικά με την δολοφονία, το 2005, του πρώην πρωθυπουργού Ράφικ Χαρίρι. Η σιιτική Χεζμπολάχ κατηγορεί το δικαστήριο ότι λειτουργεί για λογαριασμό του Ισραήλ και των ΗΠΑ.