Σε δύσκολη θέση έφερε ο βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν, τον ισραηλινό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Άβι Χέιμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η κουβέντα έφτασε στον αριθμό των αμάχων και των μελών της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί από τα πυρά του Ισραήλ.

Μάλιστα, ο Μόργκαν έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει «ανοησίες» όσα έλεγε ο Ισραηλινός, ζητώντας του συνεχώς να απαντήσει για το πόσοι είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει της ζωή τους.

Τα δύσκολα για τον Χέιμαν ήρθαν νωρίς νωρίς στη συζήτηση όταν ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του απομάκρυνε με ασφάλεια 100.000 άμαχους από τη Ράφα, με τον δημοσιογράφο να του υπενθυμίζει πως «αυτό αφήνει περίπου 1,4 εκατομμύρια αμάχους που έχουν μείνει πίσω». Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη όταν ο Μόργκαν είπε: «Έχετε σκοτώσει 40.000 ανθρώπους στη Γάζα και ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά», με τον Χέιμαν να του απαντά ότι «από τον αριθμό της Χαμάς που επικαλείστε, περισσότεροι από 14.000 είναι τρομοκράτες που εξουδετερώσαμε».

Τότε ο δημοσιογράφος ρωτούσε ξανά και επίμονα: «Οπότε πόσους αμάχους πιστεύετε ότι έχετε σκοτώσει;», με τον εκπρόσωπο του Ισραήλ να απαντά: «Δεν έχουμε ακριβείς αριθμούς γι’ αυτό και, όπως ξέρετε, η κατάσταση με τον πόλεμο είναι ομιχλώδης».

«Αφού ξέρετε ακριβώς πόσους τρομοκράτες έχετε σκοτώσει, θα πρέπει να ξέρετε και πόσους αμάχους. Διαφορετικά βάζετε σε προτεραιότητα τις ζωές των τρομοκρατών απέναντι στις ζωές αθώων», του ανταπάντησε ο Μόργκαν.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως οι αριθμοί που δίνει η Χαμάς δεν είναι σωστοί με τον δημοσιογράφο να τον «στριμώχνει» ακόμα περισσότερο θέτοντάς του το ερώτημα: «Ωραία, αφού είναι λάθος γιατί μου τους αναφέρατε;».

«Είστε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν ξέρετε πόσους αμάχους έχετε σκοτώσει», επέμεινε ο Μόργκαν με τον Χέιμαν να λέει: «Δεν έχω αυτή την πληροφορία, δεν έχω την εξουσιοδότηση να σας τη δώσω».

Αυτή ήταν η στιγμή που ο δημοσιογράφος βγήκε εκτός εαυτού λέγοντας: «Αυτά που μου λέτε είναι ανοησίες. Έχετε την εξουσιοδότηση να μου πείτε τον αριθμό των τρομοκρατών που σκοτώσατε, αλλά όχι τον αριθμό των αμάχων; Έρχεστε εδώ ως εκπρόσωπος του Ισραήλ και δεν θέλετε να ερωτηθείτε για το πόσους αμάχους σκοτώσατε, επειδή δεν γνωρίζετε. Αντιλαμβάνεστε πόσο γελοίο είναι αυτό;».

Ο Χέιμαν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «είμαστε σε μια ομιχλώδη κατάσταση» για να πάρει την απάντηση: «Όπως φαίνεται αυτό ισχύει όσον αφορά τους αμάχους και όχι όσον αφορά τους τρομοκράτες της Χαμάς».