Η Αργεντινή πέτυχε σήμερα τη συναίνεση του 70,2% των πιστωτών της για ανταλλαγή των τίτλων τους με νέα κρατικά χρεόγραφα προκειμένου να ρυθμισθεί η διαφορά που έχει προκύψει από την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων της το 2001, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι ανώτερο από εκείνο που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Αμάδο Μπόουντου (66,4%) στις 22 Ιουνίου και από τον στόχο του 60% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Η ανταλλαγή θα αφορά 18,3 δισ. δολάρια (14,6 δισ. ευρώ) στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και 9 δισ. δολάρια από συγκεντρωμένα επιτόκια από το 2005.

Η Αργεντινή θα πετύχει με αυτό έκπτωση σχεδόν 50% της αρχικής τιμής των τίτλων που κατέχουν οι πιστωτές της, ενώ η έκδοση των νέων κρατικών τίτλων θα ξεκινήσει στις 11 Αυγούστου.

Η Αργεντινή πασχίζει να προσελκύσει το μέγιστο δυνατό ποσοστό των δανειστών της, που είχαν αρνηθεί την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, που είχε ξεκινήσει το 2005 ο τότε πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ, σύζυγος της σημερινής προέδρου Κριστίνα Κίρτσνερ.

Τότε το Μπουένος Άιρες είχε επαναδιαπραγματευθεί το 76,15% του ποσού, όμως οι πιστωτές που κατείχαν το υπόλοιπο 23,85% είχαν αρνηθεί την συναλλαγή. Μετά τα νέα δεδομένα, η χώρα θα έχει καταφέρει να επαναδιαπραγματευθεί συνολικά το 92,4% του χρέους του 2001.