Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέβαλε την προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα που είχε δώσει στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να εκκενώσουν την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.
Το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου, απ’ όπου ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα ένα κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα, αναθεώρησε τη λήξη τα μεσάνυχτα (07:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) της προθεσμίας που είχε ορίσει για να διαλυθεί ένας καταυλισμός με σκηνές στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές.
«Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν και συνεχίζονται όπως προβλέπεται», ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στις 23:07 (τοπική ώρα, 06:07 ώρα Ελλάδας) από το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ.
«Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδεται ότι ζητήθηκε επέμβαση της αστυνομίας.
«Μας λένε τρομοκράτες, μας λένε βίαιους. Όμως το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε είναι οι φωνές μας», δήλωσε μία φοιτήτρια που ήταν παρούσα σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση και είπε πως ονομάζεται Μιμί.
Το κίνημα των φιλοπαλαιστίνιων αμερικανών φοιτητών, το οποίο έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, άρχισε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Δεκάδες συλλήψεις έγιναν εκεί την περασμένη εβδομάδα, αφού οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου κατέφυγαν στην αστυνομία για να βάλει τέλος σε μια κατάληψη, για την οποία διατυπώνονταν κατηγορίες ότι υποκινούσε τον αντισημιτισμό. Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εξακολούθησαν στη συνέχεια στην πανεπιστημιούπολη.
Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων έχει επεκταθεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ ή το Πρίνστον.
Εκατοντάδες συλλήψεις
Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο Τέξας, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες, Πέμπτη.
Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται σε όλη τη χώρα: φοιτητές στήνουν καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανθρωπιστική καταστροφή στη λωρίδα της Γάζας.
Στη συνέχεια ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών τους διώχνουν έπειτα από σχετικά αιτήματα από τις διευθύνσεις των πανεπιστημίων.
Στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντας, στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, διαδηλωτές απομακρύνθηκαν δια της βίας από την αστυνομία και αστυνομικοί έριξαν μερικούς καταγής για να τους συλλάβουν, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η αστυνομία της Ατλάντας παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε χημικά εναντίον των διαδηλωτών, απαντώντας, όπως δήλωσε, στη «βία» ορισμένων.
Νωρίς χθες, Πέμπτη, το πρωί, μια νέα κατασκήνωση δημιουργήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην πρωτεύουσα.
Στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Λος Άντζελες, περισσότεροι από 200 φοιτητές έστησαν ένα μικρό χωριό με μια τριανταριά σκηνές, οχυρωμένο με παλέτες και πανό.
Η Κάια Σαχ, μια 23χρονη φοιτήτρια πολιτικών επιστημών, είναι ενθουσιασμένη για τη διεύρυνση του κινήματος. «Είναι καταπληκτικό αυτό που βλέπουμε σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις», λέει, «αυτό δείχνει πόσοι άνθρωποι υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση».
Για την Κιτ Μπέλγκιουμ, μια καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Όστιν, η πανεπιστημιούπολη έχει ανάγκη «την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Και αν το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το ανεχθεί αυτό, τότε δεν είναι άξιο του ονόματός του», προσθέτει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κοντά στη φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση, περίπου 30 φοιτητές οργάνωσαν μια αντιδιαδήλωση. Η Τζάσμιν Ραντ, μια εβραία φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Τέξας, εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις υποστήριξης προς τη Γάζα είναι «επικίνδυνες για τους εβραίους φοιτητές».
«Αυτό βλάπτει τους εβραίους φοιτητές και τους φοιτητές που δεν αισθάνονται σε ασφάλεια εξαιτίας της βίας στην πανεπιστημιούπολή μας», εξηγεί αυτή η 19χρονη φοιτήτρια δημοσιογραφίας.
Το πανεπιστήμιο USC στο Λος Άντζελες, όπου την Τετάρτη συνελήφθησαν 93 άτομα, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη ματαίωση της κύριας φετινής τελετής απονομής πτυχίων, επισήμως εξαιτίας «νέων μέτρων ασφαλείας».
Ο Τζέισον Μίλερ, ένας σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, επεδίωξε να επωφεληθεί από την ανακοίνωση, ισχυριζόμενος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πως «υπό τον Τζο Μπάιντεν, η τελετή απονομής των πτυχίων σας δεν θα είναι εξασφαλισμένο ότι θα γίνει».
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί το Νοέμβριο, «υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, το διάλογο και την απουσία διακρίσεων» στα πανεπιστήμια.