Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποδοκίμασαν χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ο οποίος επισκέφθηκε αυτό το επίκεντρο των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, παρόλο που το εν λόγω πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συμφώνησε σε άλλες 48 ώρες διαπραγματεύσεων για να μπει τέλος σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό διαμαρτυρίας που έχει στηθεί στις εγκαταστάσεις του.
Η επίσκεψη του Τζόνσον, για την οποία ο ίδιος είπε ότι έχει στόχο να υποστηριχθούν εβραίοι φοιτητές που εκφοβίζονται από μερικούς αντιισραηλινούς διαδηλωτές, έλαβε χώρα λίγο αφού το πανεπιστήμιο παρέτεινε, από το πρωί της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής, την προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας για τη διάλυση του καταυλισμού που έχει φθάσει να συμβολίζει το κίνημα διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη.
Μερικές από τις διαμαρτυρίες στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίσθηκαν με επίδειξη ισχύος από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Χθες, Τετάρτη, στο Τέξας, μέλη της πολιτειακής αστυνομίας των αυτοκινητοδρόμων με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών, καθώς και έφιπποι αστυνομικοί, διέλυσαν μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συνέλαβαν 20 άτομα.
Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έκλεισε την πανεπιστημιούπολή του και ζήτησε από την αστυνομία του Λος Άντζελες να διαλύσει μια διαδήλωση. Η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές οι οποίοι παραδόθηκαν ειρηνικά ένας-ένας, ώρες αφού η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης, η οποία είχε διαλύσει ένα καταυλισμό, είχε ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.
Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) στο Κέμπριτζ και στο California State Polytechnic στο Χάμπολτ.
Οι διαδηλωτές φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να πάρουν περιουσιακά στοιχεία τους από το Ισραήλ και να επιδιώξουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να περιοριστούν τα ισραηλινά πλήγματα στους παλαιστίνιους αμάχους.
Η σκληρή απάντηση του Ισραήλ ακολούθησε τη φονική διασυνοριακή επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου από ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς, η οποία ελέγχει το θύλακα της Γάζας.
Ωστόσο, οι αποδοκιμασίες δεν έπνιξαν τις δηλώσεις του Τζόνσον, αν και ήταν δύσκολο να ακουστεί επειδή μιλούσε στα μικρόφωνα των μέσων ενημέρωσης και όχι από μεγάφωνα.
«Καθώς το Κολούμπια επέτρεψε σ’ αυτούς τους άνομους ριζοσπάστες και ταραχοποιούς να επικρατήσουν, ο ιός του αντισημιτισμού διαδόθηκε και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις», δήλωσε ο Τζόνσον από τα σκαλιά της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, ζητώντας να συλληφθούν οι βίαιοι διαδηλωτές και απειλώντας να σταματήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αποτυγχάνουν να επιβάλουν την τάξη.
H Πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης είναι γνωστή ως προπύργιο των φιλελευθέρων
Ο ρεπουμπλικανός Τζόνσον, η θέση του οποίου ως προέδρου της Βουλής απειλήθηκε από υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, ανέμενε μια ψυχρή υποδοχή από τους φοιτητές σε μια πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης η οποία είναι γνωστή ως προπύργιο των φιλελευθέρων.
Όπως σημειώνει το Reuters, στην πολιτικά πολωμένη χώρα οι συντηρητικοί κερδίζουν πόντους όταν φαίνεται να υψώνουν το ανάστημά τους σε φιλελεύθερους ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι υπερβάλλουν για πολιτικούς λόγους όταν μιλούν για την αντισημιτική βία στις πανεπιστημιουπόλεις.
Ο Τζόνσον συναντήθηκε επίσης με εβραίους φοιτητές, οι οποίοι είπαν πως φοβούνται να έρθουν στην πανεπιστημιούπολη και επικαλέσθηκαν μαρτυρίες εβραίων φοιτητών που λένε ότι τους έφτυσαν και ότι είδαν σβάστικες σχεδιασμένες στους τοίχους.
Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Τζόνσον συναντήθηκε με περίπου 40 εβραίους φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με φοιτητές που βρίσκονταν εκεί.
Φοιτητές στον καταυλισμό λένε πως η διαμαρτυρία τους ήταν ειρηνική και πως πρόσωπα που δεν συνδέονται με την κίνησή τους και με το πανεπιστήμιο βρίσκονται πίσω από τις εμπρηστικές αντιπαραθέσεις.
«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν δίνεται προσοχή σ’ αυτό το ειρηνικό κίνημα και πολιτικοί αποσπούν την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα», είπε ο Μαχμούντ Χαλίλ, ένας παλαιστίνιος φοιτητής στο Κολούμπια που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του πανεπιστημίου.
Η PEN America, που υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητική» την ξαφνική κλιμάκωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ασφαλείς τους φοιτητές και την πανεπιστημιούπολη σε λειτουργία, αλλά το να καλείται η πολιτειακή αστυνομία για να διαλύσει μια ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία είχε μόλις αρχίσει, κάνει το αντίθετο», ανέφερε σε δήλωσή της η Κρίστεν Σαχβερντιάν, διευθύντρια του προγράμματος ελευθερίας του λόγου της PEN στην πανεπιστημιούπολη.
Οι πολιτικές αναταράξεις έφθασαν μέχρι το Λευκό Οίκο, όπου η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως η ελευθερία του λόγου, ο διάλογος και η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικά στις πανεπιστημιουπόλεις.
«Θέλουμε να δούμε αυτό να είναι ειρηνικό», είπε η Ζαν-Πιέρ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Είναι σημαντικό οι φοιτητές να αισθάνονται ασφαλείς … Θα πρέπει να μην είναι βίαιο, θα πρέπει να μην είναι ρητορική του μίσους».
Πηγή: ΑΠΕ