Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε απόψε με επιστολή του, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα «Χ», ότι σκέφτεται την πιθανότητα να παραιτηθεί, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ», είπε, «προκειμένου να αποφασίσω εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή».

Ο ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα και μέχρι τότε θα διακόψει τις δραστηριότητές του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση-σοκ ήρθε αφού ισπανικό δικαστήριο δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για άσκηση επιρροής και διαφθορά που αντιμετωπίζει η σύζυγος του Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Το δικαστήριο που ερευνά την Γκόμεθ δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση είναι σφραγισμένη και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, σημειώνοντας μόνο ότι ακολούθησε καταγγελία που υποβλήθηκε από την ομάδα κατά της δωροδοκίας, Manos Limpias – (Καθαρά Χέρια), της οποίας ο ηγέτης έχει δεσμούς με την ακροδεξιά.

Η Manos Limpias κατηγόρησε την Γκόμεθ για τις σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως διευθύντριας ενός αφρικανικού ερευνητικού κέντρου στη σχολή επιχειρήσεων IE της Μαδρίτης μέχρι το 2022, σύμφωνα με έγγραφο επτά σελίδων που δημοσίευσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser στον ιστότοπό του.

Η IE ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν είχε λάβει ποτέ καμία οικονομική υποστήριξη από την Globalia ή τις οντότητές της. Η Globalia δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters