Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζουν από τον Φεβρουάριο οι κάτοικοι στη Μπογκοτά της Κολομβίας όπου λόγω της ξηρασίας και της μείωσης των αποθεμάτων περιμένουν την υδροφόρα για να τους μεταφέρει πόσιμο νερό.
«Οι κάτοικοι μας καλούν όταν βρίσκονται χωρίς νερό», εξήγησε ο οδηγός Χένρι Ντίας, υπάλληλος της δημόσιας τοπικής εταιρείας Espocal που έχει αναλάβει τη διανομή.
Ακούγοντας την κόρνα του φορτηγού, η Κλάρα Εσκομπάρ, 36 ετών, μια κάτοικος της συνοικίας Φλάντες Άλτο, όπου επίσης γίνονται διακοπές νερού τακτικά, βγαίνει για να γεμίσει δύο μπιτόνια. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε, όπως να πλύνουμε το αυτοκίνητο, μολονότι ζούμε σε έναν λασπόδρομο», είπε. «Κάνουμε πιο αραιά ντους και πλένουμε τα ρούχα μόνο όταν είναι αναγκαίο», εξήγησε.
Λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο και της ανησυχητικής μείωσης των αποθεμάτων, η πρωτεύουσα της Κολομβίας, που συνήθως διαθέτει σημαντικές πηγές ύδρευσης, επιβάλλει από σήμερα και μέχρι νεωτέρας νερό με το δελτίο. Και άλλες μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μοντεβιδέο, το Μεξικό και η Λίμα, που όμως δεν διαθέτουν τις πηγές της κολομβιανής πρωτεύουσας, υποφέρουν από έλλειψη νερού τους τελευταίους μήνες, λόγω του Ελ Νίνιο.
Η μεγαλούπολη των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα διαιρεθεί σε εννέα τομείς και κάθε δέκα ημέρες θα κόβεται το νερό σε καθέναν από αυτούς. Το μέτρο ξεκίνησε από σήμερα το πρωί στον πρώτο τομέα, όπου το πόσιμο νερό κόπηκε για 24 ώρες. Αύριο, θα είναι η σειρά άλλου τομέα, και ούτω καθεξής. Εξαιρούνται από τις διακοπές τα νοσοκομεία και τα σχολεία.
Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα αποθέματα νερού, που βρίσκονται κυρίως στα βουνά της ανατολικής Κορδιλιέρας, επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, μετά τον ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό χειμώνα.
Στη Λα Καλέρα, μια κοινότητα 36.000 κατοίκων στα ορεινά προάστια της Μπογκοτά, το δελτίο έχει επιβληθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το 70% της κωμόπολης αυτής εξαρτάται από τα νερά του γειτονικού φαραγγιού Σαν Λορένσο, που έχουν μειωθεί δραστικά φέτος. Για να εκλείψει ο κίνδυνος λειψυδρίας, ο δήμος μείωσε την πίεση στο δίκτυο και κόβει το νερό επί τέσσερις ώρες καθημερινά.
Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απελπισία τη Λορένα Λι, την ιδιοκτήτρια μιας καφετέριας στο κέντρο της πόλης που αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά, να μην ανοίξει το κατάστημά της σήμερα. «Είναι προφανές ότι με ελάχιστη πίεση στο δίκτυο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί η καφετιέρα, θα καίγονταν τα μηχανήματα», εξήγησε η Λι που διώχνει και τους πελάτες που έρχονται για φαγητό, αφού δεν έχει νερό για να μαγειρέψει.
Με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για όλη την Μπογκοτά, η κατάσταση για τους κατοίκους της Λα Καλέρα μπορεί να γίνει ακόμη δυσκολότερη τις επόμενες ημέρες. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη» σχολίασε την Τετάρτη ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κάρλος Γκαλάν.
Οι κάτοικοι που διαθέτουν δεξαμενές στη στέγη των σπιτιών τους είναι πιο αισιόδοξοι. Όμως η Λορένα Λι δεν έχει και δεν θα ανοίξει το κατάστημά της στις 18 Απριλίου, όταν θα γίνει η πρώτη 24ωρη διακοπή νερού στον τομέα της Λα Καλέρα. «Σίγουρα θα μου στοιχίσει να μην έχω έσοδα για μία ημέρα. Επειδή τα νοίκια και οι λογαριασμοί δεν σταματούν», πρόσθεσε.