Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα (2009-2018) αποκλείστηκε από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 29 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
«Στην περίπτωση του πρώην προέδρου Ζούμα, λάβαμε μια ένσταση, η οποία έγινε δεκτή» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μοσόθο Μοεπία, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του. Ο Ζούμα μπορεί να ασκήσει έφεση μέχρι τις 2 Απριλίου. «Το κόμμα που τον όρισε υποψήφιο ενημερώθηκε, όπως και εκείνοι που υπέβαλαν την ένσταση», πρόσθεσε.
Οι Νοτιοαφρικανοί καλούνται στις κάλπες σε δύο μήνες για να ανανεώσουν το κοινοβούλιο το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο 81χρονος Τζέικομπ Ζούμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που κάποτε ήταν από τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), έκανε την έκπληξη τον Δεκέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι στηρίζει το μικρό, ριζοσπαστικό κόμμα Umkhonto We Sizwe (ΜΚ, «Δόρυ του έθνους» στη γλώσσα των Ζουλού). Η προσχώρησή του σε αυτό το νεοσύστατο κόμμα ήταν πλήγμα για το ANC το οποίο το τελευταίο διάστημα υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, λόγω των αλλεπάλληλων σκανδάλων διαφθοράς και της κακής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα. Θα μπορούσε μάλιστα, για πρώτη φορά, να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ANC θα εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από το 40% στις εκλογές του Μαΐου, έναντι 27% του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA) και 13% του MK.
Στην ανακοίνωσή της η εκλογική επιτροπή υπενθύμισε μόνο ότι, με βάση το Σύνταγμα, «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που κρίθηκε ένοχος για αδίκημα και καταδικάστηκε σε μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών». Ο Ζούμα, που κατηγορείται για πολλές υποθέσεις διαφθοράς, καταδικάστηκε το 2021 σε φυλάκιση 15 μηνών για προσβολή της δικαιοσύνης. Θεωρητικά, δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία, αφού ήδη έχει εκτίσει δύο προεδρικές θητείες.
Η φυλάκισή του προκάλεσε ταραχές και λεηλασίες, τις μεγαλύτερες από το τέλος του απαρτχάιντ, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 350 ανθρώπους.