Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, ήμερα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, τα ελληνικά έχουν την τιμητική τους, καθώς η συγκεκριμένη ημέρα έχει καθιερωθεί από το 2017 ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
H πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας πρωτοστάτησαν τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας. Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20ή Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά, επελέγη η σημερινή μέρα, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονύσιου Σολωμού (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Για τον εορτασμό της ημέρας λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και πανεπιστημιακά τμήματα ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τιμά με μία σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών και φέτος η Ιταλία.
Από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν εκείνη που φιλοξένησε από την Τετάρτη το πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας «Roma Tre»: μαθητές λυκείου, καθηγητές, νεοελληνιστές και έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της Ιταλίας επέλεξαν και ανέλυσαν τη σημασία μιας λέξης της γλώσσας μας, από την «αγάπη», μέχρι τη «θεραπεία» και την «ποίηση».
Παράλληλα σε διάλογο και μέσω διαδικτύου, μέχρι αύριο «οι λέξεις των Ελλήνων» θα απασχολήσουν αρχαιολόγους, διανοούμενους, βυζαντινολόγους από το Αβετσάνο της κεντρικής Ιταλίας, τη Ρώμη, αλλά από τη Σικελία, με τη συνεργασία των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων.
Στο Τορίνο οργανώνονται τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες ονομάστηκαν «dalla α all’ ω», (από το α μέχρι το ω). Η πρωτοβουλία είναι του ελληνικού άμισθου προξενείου του Τορίνο και του ιταλοελληνικού μορφωτικού συνδέσμου «Microkosmos».
Σήμερα, το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης, η Μόλε Αντονελιάνα, πρόκειται να φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Παράλληλα, θα οργανωθεί ανάγνωση ποιημάτων με έμπνευση από την ανθρώπινη και, μοναδική, καλλιτεχνική μορφή της Μαρίας Κάλλας. Στην πλατεία Καστέλλο, ο σύνδεσμος Πεδεμόντιο-Ελλάδα αφιερωμένος στον ιταλό φιλέλληνα Σαντόρε Ντι Σανταρόζα θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Τορίνο οργανώνεται συναυλία με βυζαντινή μουσική από το μουσικό σχήμα «Ιrini Pasi».
Η πρέσβειρα της χώρας μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον διεθνή χαρακτήρα της και στη συνέχειά της από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Η κυρία Σουρανή υπενθύμισε ότι «οι πανανθρώπινες αξίες που αποτύπωσε η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσαν ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και έγιναν παγκόσμιο κτήμα». Τέλος, υπογράμμισε: «Η γλώσσα μας κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες οι οποίες ομιλούνται σήμερα, που άντεξαν σχεδόν 3.000 χρόνια στην ιστορία του ομιλούντος, ανθρώπινου γένους και που μπορεί κανείς να την παρακολουθεί συνεχώς και αδιάλειπτα».