Μόλις πέντε λεπτά πριν το αιματοκύλισμα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας ήταν εκεί. Πέρασε από το σημείο και λίγο μετά τη φονική επίθεση του 24χρονου μακελάρη. Η Κέλλυ Ιωάννου, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην τσεχική πρωτεύουσα, περιγράφει στο Newsbeast τον πανικό που επικρατεί στην πόλη, ενώ παράλληλα μιλάει για το προφίλ του δράστη.
Η επίθεση, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (22/12) και είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 24, σημειώθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, πολύ κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Γέφυρα του Καρόλου του 14ου αιώνα. Όπως τονίζει η Κέλλυ Ιωάννου, πέντε λεπτά νωρίτερα ήταν με το σύζυγό της εκεί.
«Θα μπορούσαμε να είμαστε μέσα στους νεκρούς και στους τραυματίες»
«Είχαμε παρκάρει ακριβώς στο σημείο εκείνο και μόλις είχαμε ανεβεί στον λόφο πεζοί. Θα μπορούσαμε να είμαστε μέσα στους νεκρούς και στους τραυματίες» υπογραμμίζει η εγκληματολόγος και σημειώνει: «Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, έχοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, γιατί οι περισσότεροι που βρίσκονταν στο σημείο ήταν οικογένειες με παιδιά, που είχαν έρθει για διακοπές».
«Ένας ηλικιωμένος ήταν ημιλιπόθυμος στον δρόμο. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι είχε γίνει και πόσο σοβαρά είχε τραυματιστεί. Τα είδαμε όλα αυτά κατεβαίνοντας από τον λόφο και στην προσπάθειά μας να μπούμε στο αυτοκίνητο και να φύγουμε» προσθέτει.
«Πιστεύω πως πρόκειται για μοναχικό λύκο»
Αναφερόμενη στον 24χρονο μακελάρη Ντέιβιντ Κόζακ, η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Κέλλυ Ιωάννου, υπογραμμίζει πως προσωπική της εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μοναχικό λύκο.
«Ο όρος “lonely wolf” (μοναχικός λύκος) χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο που δρα μόνο του, χωρίς οργανωμένη στήριξη από μια τρομοκρατική οργάνωση. Στο πλαίσιο της τρομοκρατίας, οι “μοναχικοί λύκοι” ενδέχεται να εκτελούν επιθέσεις μεμονωμένα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με άλλα μέλη κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτοί οι ανεξάρτητοι δράστες μπορεί να επηρεαστούν από ιδεολογίες ή ακραίες πεποιθήσεις, που τους καθοδηγούν σε επιθέσεις, αλλά λειτουργούν συνήθως χωρίς τη στήριξη ή τον συντονισμό ενός μεγαλύτερου τρομοκρατικού δικτύου» σημειώνει.
«Το προφίλ ενός mass shooter είναι σύνθετο και διαφοροποιείται ανάλογα με το άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μελετώνται σε αναφορά με τις τραγικές αυτές καταστάσεις.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. κοινωνική απομόνωση: πολλοί mass shooters έχουν εμφανίσει στοιχεία κοινωνικής απομόνωσης, αποκλεισμού από την κοινωνία και δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις,
2. ψυχολογικά προβλήματα: πολλοί mass shooters έχουν αναφερθεί να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος ή σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας.
3. αποτυχημένες προσωπικές σχέσεις: πολλοί από αυτούς τους δράστες έχουν ιστορία αποτυχημένων σχέσεων, είτε στον τομέα της οικογένειας είτε στον τομέα των φιλίων,
4. ακραίες ιδεολογίες: σε ορισμένες περιπτώσεις, οι mass shooters μπορεί να είναι επηρεασμένοι από ακραίες ιδεολογίες ή απόρριψη κοινωνικών αξιών.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το προφίλ αυτό δεν ισχύει για όλους τους mass shooters, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές» υπογραμμίζει κλείνοντας η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Κέλλυ Ιωάννου.