Κατά του ΝΑΤΟ στρέφεται η Ρωσία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ρώσος αξιωματούχους η Συμμαχία: «Διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη». Ειδικότερα ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, χαρακτήρισε την επέκταση του NATO προς ανατολάς κίνδυνο για την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, απευθυνόμενος σε ξένους στρατιωτικούς διπλωματικούς ακολούθους στη Μόσχα χθες Πέμπτη (21/12).
«Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία από πολιτική και οικονομική σκοπιά», συνόψισε ο κ. Γκεράσιμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας.
Επεσήμανε δε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όπως μεταδίδει το dpa ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία και ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του NATO οι οποίες μετασταθμεύουν στην ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο στρατηγός Γκεράσιμοφ δεν έκανε ουδεμία ρητή αναφορά στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία -την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά την ορολογία του Κρεμλίνου- που άρχισε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.
Η σύγκρουση της Δύσης και της Ρωσίας δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί, σημείωσε ακόμη ο κ. Γκεράσιμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Τα προϋπάρχοντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την ασφάλεια στην Ευρώπη χάνουν το νόημά τους, όμως η ρωσική πλευρά τηρεί τους κανόνες για να αποφύγει απρόοπτα, πρόσθεσε.
Η Μόσχα εγκαθιδρύει νέες στρατιωτικές διοικήσεις αρμόδιες για τις περιφέρειες Λένινγκραντ και Μόσχας σε αντίδραση στην ένταξη της Φινλανδίας στο NATO, συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού είχαν ήδη αναφερθεί σε αδρές γραμμές στους σχεδιασμούς αυτούς.
Στην ετήσια μαραθώνια τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε, με σιβυλλικό ύφος, στη Φινλανδία. «Είχαμε τις πιο φιλικές και θερμές σχέσεις», είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στη χώρα με την οποία η Ρωσία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων. «Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, όμως τώρα θα υπάρξουν ορισμένα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δημιουργούμε αμυντική διοίκηση στην περιφέρεια Λένινγκραντ και συγκεντρώνουμε ορισμένες στρατιωτικές μονάδες εκεί».
Η περιοχή γύρω από τη σημερινή Αγία Πετρούπολη διατηρεί τη σοβιετική της ονομασία.