Ο αιωνόβιος Χένρι Κίσινγκερ πέρα από την πολιτική ελίτ των ΗΠΑ δεν ήταν αγαπητός σε πάρα πολλά κράτη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση λόγω της τραγωδίας της Κύπρου με την τουρκική εισβολή.
Διάφορα δημοσιεύματα έχουν διακινηθεί κατά καιρούς για την προσωπικότητα του, όμως αν κάτι ξεχωρίζει είναι η περίφημη δήλωση περί «δυσκολοκυβέρνητων Ελλήνων» και ότι «χρειάζεται να υποταχθούν».
Πρώτη φορά αναπαράχθηκε το 1997 και φέρεται να ήταν μέρος ομιλίας που έδωσε το 1994 στην Ουάσιγκτον, αναφέροντας πως «ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί,να επικρατήσει, για να μη μας ενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, κτλ».
Τα ellinikahoaxes.gr αναφέρουν ότι πηγή της περίφημης δήλωσης είναι η τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News και ότι αναπαράχθηκε από μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου της εποχής, όπως ο Οικονομικός Ταχυδρόμος και η Αυριανή.
Ωστόσο, πρόκειται για fake news και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ ο δημοσιογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιάννης Μαρίνος, επικοινώνησε με τον Κίσινγκερ, ο οποίος έστειλε επιστολή διάψευσης και ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε, ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την “Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».
Έτσι, η περίφημη δήλωση που αποδίδεται στον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη είναι κατασκευασμένη και όχι αληθινή, παρότι πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω των πράξεων του, που οδήγησαν αρκετούς να τον αποκαλούν «εγκληματία πολέμου».