Οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν σήμερα στις πύλες του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, Αl-Shifa, το οποίο αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο στη μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας. «Τα τανκς είναι μπροστά στο νοσοκομείο. Είμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Είναι μια αμιγώς οικιστική περιοχή. Μόνο ασθενείς, γιατροί και άλλοι πολίτες βρίσκοντα στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε στο Reuters ένας χειρουργός του νοσοκομείου, ο Δρ Ahmed El Mokhallalati. «Βομβάρδισαν τις δεξαμενές νερού, βομβάρδισαν τα πηγάδια νερού, βομβάρδισαν και την αντλία οξυγόνου. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Μετά βίας επιβιώνουμε. Λέμε σε όλους, ότι το νοσοκομείο δεν είναι πια ασφαλές μέρος. Βλάπτουμε τους ασθενείς κρατώντας τους εδώ» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf Al-Qidra, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο Al Shifa, δηλώνει ότι 32 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων τρία νεογέννητα μωρά, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της διακοπής του ρεύματος, λόγω έλλειψης καυσίμων. Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε αυτό. Ωστόσο, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν ένα από τα αρχηγεία της Χαμάς.

Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Την ίδια φόβοι εκφράζονται ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί και πέρα ​​από τη Γάζα, με μια έξαρση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν, στη γειτονική Συρία. Η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, η οποία όπως και η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει ανταλλάξει πυραυλικές επιθέσεις με το Ισραήλ. Άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 40 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ οι ΗΠΑ, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον ομάδων που συντάσσσονται με το Ιράν, όπως δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.000 ανθρώπους – με το 40% αυτών να είναι παιδιά – αφήνοντας, παράλληλα, περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της Γάζας άστεγους. Οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου και περικύκλωσαν γρήγορα την πόλη της Γάζας, με τις μάχες να επικεντρώνονται γύρω από το Al Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Al-Qidra είπε ότι ένα ισραηλινό τανκς βρίσκεται στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drones πυροβολούν προς το νοσοκομείο, καθιστώντας αδύνατη τη μετακίνηση γιατρών και ασθενών. «Είμαστε πολιορκημένοι. Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο θανάτου», λέει.

Το Ισραήλ είπε στους πολίτες να φύγουν και στους γιατρούς να στείλουν ασθενείς αλλού. Λέει ότι προσπάθησε να εκκενώσει τα μωρά από τον θάλαμο νεογνών και άφησε 300 λίτρα καυσίμου για να τροφοδοτήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στην είσοδο του νοσοκομείου. Ο Al-Qidra είπε ότι τα 300 λίτρα θα τροφοδοτούσαν το νοσοκομείο για μόλις μισή ώρα, ωστόσo το Al-Shifa χρειαζεται 8.000-10.000 λίτρα καυσίμου την ημέρα από τον Ερυθρό Σταυρό ή μια διεθνή υπηρεσία. Από την άλλη, ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι τα καύσιμα θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές ώρες αφού λειτουργούσε μόνο το δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Ο χειρουργός El Mokhallalati, είπε ότι τα πρόωρα μωρά που κανονικά θα βρίσκονταν σε μεμονωμένες θερμοκοιτίδες παρατάσσονταν οκτώ σε ένα κρεβάτι, και ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα διατηρήσουν ζεστά. «Μετά τον θάνατο τριών νεογνών, 36 παραμένουν ζωντανά. Ωστόσο, περιμένουμε να χάσουμε κι άλλα από μέρα σε μέρα» είπε.

Τραυματίας στη Γάζα

Ένα δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το al-Quds, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι περικυκλώθηκε από σφοδρά πυρά και μια ομάδα οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που στάλθηκαν για την εκκένωση ασθενών και προσωπικού δεν μπόρεσε καν να το προσεγγίσει.

Πολωμένος κόσμος

Η σύγκρουση που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα τώρα έχει πολώσει τον κόσμο. Πολλές χώρες λένε ότι η επίθεση της Χαμάς δεν δικαιολογεί την ισραηλινή απάντηση που έχει σκοτώσει τόσους πολλούς αμάχους σε μια πολυπληθή περιοχή υπό πολιορκία. Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να καταστρέψει τη Χαμάς και ότι η ευθύνη για τη ζημιά στους αμάχους βαραίνει την παλιαστινιακή οργάνωση. Μάλιστα, έχει απορρίψει τα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρατείνει την κατάσταση αφού θα δώσει την ευκαιρία στη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Την παραπάνω θέση στηρίζει και η Ουάσιγκτον, αν και ισχυρίζεται ότι πιέζει τον σύμμαχό της να προστατεύσει τους αμάχους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν πυροβολισμούς σε νοσοκομεία όπου αθώοι άνθρωποι, ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, βρίσκονται εν μέσω πυρών. Έχουμε προβεί σε ενεργές διαβουλεύσεις με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις για αυτό», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS News.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας παρά την εντολή του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή. Βέβαια, το Ισραήλ βομβαρδίζει συχνά το νότο. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιδρομές στην κύρια πόλη της νότιας Γάζας, Χαν Γιουνίς. Στο Νοσοκομείο Nasser, άτομα με ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν θύματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.