Το τελεσίγραφο του Ισραήλ για απομάκρυνση περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων από την πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο πολλοί, μεταξύ αυτών και ο ΟΗΕ, επισημαίνουν πως είναι αδύνατη η μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού σε τόσο λίγο χρόνο. Στους Παλαιστίνιους η εντολή ξυπνάει μνήμες «Νάκμπα», ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποιεί πως είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ «όταν έρθει η ώρα».
Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο. «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που έπεσαν από drones. Πάνω στα φυλλάδια υπάρχει ένας χάρτης με ένα βέλος που δείχνει προς το νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Πρακτικά το αίτημα του Ισραήλ σημαίνει πως 40.000 άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείπουν την περιοχή κάθε ώρα. Ο ΟΗΕ κάλεσε το εβραϊκό κράτος να αποσύρει το τελεσίγραφο καθώς θα οδηγήσει σε καταστροφή. Ακόμη και από τον ισραηλινό στρατό παραδέχονται πως πρόκειται η εντολή απομάκρυνσης ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.
Η Χαμάς εξ αρχής κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια απόπειρα «να μεταδώσει και να περάσει μια ψευδή προπαγάνδα με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει τη συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας». «Αυτές οι απόπειρες εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου», τονίζει ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης. Νωρίτερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στη Λωρίδα της Γάζας επικρατεί χάος. «Κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε η Ινάς Χαμντάν, υπάλληλος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας. Όλο το προσωπικό του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα είχε ενημερωθεί να εκκενωθεί νότια προς τη Ράφα.
Η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, δήλωσε, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μετακινηθούν με ασφάλεια πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι τόσο γρήγορα. «Ξεχάστε τα τρόφιμα, ξεχάστε την ηλεκτρική ενέργεια, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν… θα ζήσεις», είπε ξεσπώντας σε λυγμούς.
«Τι θα συμβεί στους ασθενείς μας;» ρώτησε. «Έχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία». Η Φαρσάχ είπε ότι πολλοί από τους γιατρούς αρνούνται να εκκενώσουν τα νοσοκομεία και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς. Αντ’ αυτού, είπε, τηλεφωνούσαν στους συναδέλφους τους για να τους αποχαιρετήσουν.
«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.
Ο Τομ Μπέιτμα, ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζει πως η υλοποίηση της εντολής του Ισραήλ για εκκένωση τέτοιας κλίμακας είναι αδύνατη, με έναν άμαχο πληθυσμό σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και εκείνων στα νοσοκομεία που είναι ήδη γεμάτα με τραυματίες και όσους έχουν καταφύγει από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Το τελεσίγραφο θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί το προμήνυμα μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, αν και ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει μια τέτοια απόφαση. Οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.
Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα. Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.
Ο αναλυτής της Γάζας Ταλάλ Οκάλ χαρακτήρισε την ισραηλινή εντολή για την απομάκρυνσή τους προς τα νότια «απόπειρα να σπρώξουν τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας στην Νάκμπα». «Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες», δήλωσε ο Οκάλ στο Reuters.
Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχει έδρα στον Λίβανο, δήλωσε πως η οργάνωση είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ «όταν έρθει η ώρα». Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, έστρεψε ευθέως τα βέλη του και εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης. Όπως είπε, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα είναι «έτοιμη» και θα «συνεισφέρει» στη μάχη εναντίον του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι οι ξένες δυνάμεις της ζητούν να μείνει στο περιθώριο. «Βρισκόμαστε μάρτυρες της ώρας της νίκης, όχι της ώρας της απώλειας, να είστε έτοιμοι για όλα», ήταν το μήνυμα του Κασέμ.