Με τη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται υπό ακραία πολιορκία, το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν ανελέητο βομβαρδισμό για εκδίκηση στην επίθεση της Χαμάς, ενώ ισραηλινά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το τείχος του παλαιστινιακού θύλακα αναμένοντας το σήμα για μια ενδεχόμενη χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία, καθώς ώρα με την ώρα η ηλεκτροδότηση και η πρόσβασης σε νερό γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Το Ισραήλ έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για παροχή προϊόντων και καυσίμων μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Στην περιοχή που σχεδόν 8 στους 10 πολίτες έχουν ανάγκη τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, η διακοπή των προμηθειών νερού, τροφίμων και καυσίμων ισοδυναμεί με θάνατο.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «δεν πρόκειται να ανοίξει κανένας ηλεκτρικός διακόπτης, δεν θα ανοίξει κανένας κρουνός νερού και δεν θα μπει κανένα φορτηγό» μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή για να δείξει την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ, ενώ ήδη από το βράδυ της Τετάρτης στο Ισραήλ έφτασε και το πρώτο αεροπλάνο με αμερικανικά πυρομαχικά. Σημειώνεται πως ο Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί και την Ιορδανία, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ελέγχει τμήματα της Δυτικής Όχθης.
«Μπορεί να είσαι αρκετά δυνατός για να υπερασπιστείς μόνο σου τον εαυτό σου, αλλά όσο υπάρχει η Αμερική δεν θα χρειαστεί ποτέ, μα ποτέ, να το κάνεις μόνος σου. Θα είμαστε πάντα εκεί, δίπλα σας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Όποιος επιθυμεί ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει τη καθεστώς του τρόμου της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό ή τις θεμιτές φιλοδοξίες του να ζήσει με ασφάλεια, σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Υπενθυμίζοντας πως ο παππούς του διέφυγε από τα αντισημιτικά πογκρόμ στη Ρωσία και ο πεθερός του επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Μπλίνκεν τόνισε πως «βρίσκεται στο Ισραήλ όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ως Εβραίος».
«Στέκομαι επίσης μπροστά σας ως σύζυγος και ως πατέρας μικρών παιδιών. Μου είναι αδύνατο να βλέπω τις φωτογραφίες οικογενειών που σκοτώθηκαν, όπως αυτή της μητέρας, του πατέρα και των τριών μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ και να μην σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά», πρόσθεσε. Καταλήγοντας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ, οι οποίες απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης από όλες τις πολιτικές πτέρυγες.
Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους και είπε ότι η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που διέπραξε θηριωδίες στη Συρία και το Ιράκ πριν λίγα χρόνια. «Όπως το Ισλαμικό Κράτος συνετρίβη, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς. Και η Χαμάς πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος από το βράδυ της Τετάρτης ηγείται μιας νεοσυσταθείσας κυβέρνησης ενότητας και πολεμικού υπουργικού συμβουλίου , συμπεριλαμβανομένων μελών της αντιπολίτευσης.
Το νέο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης πρέπει να αποφασίσει τώρα ποιοι θα είναι οι στρατηγικοί στόχοι στη Γάζα. Μια χερσαία επίθεση, η πρώτη μετά από έναν πόλεμο επτά εβδομάδων το 2014, είναι πιθανό να φέρει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές με άγριες μάχες από σπίτι σε σπίτι. Το Ισραήλ, που έχει προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση 360.000 εφέδρων, συγκέντρωσε πρόσθετες δυνάμεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και εκκένωσε γειτονικές κοινότητες απομακρύνοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιπλέκεται από την παρουσία Ισραηλινών ομήρων, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένους, μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. ΜΜΕ του Ισραήλ αναφέρουν, επικαλούμενα πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, πως οι απαχθέντες έχουν απλωθεί σε όλο τον θύλακα, κάποιοι κρατούνταν σε ιδιωτικές κατοικίες και οι ίδιες οι φατρίες δεν είναι βέβαιες για τον ακριβή συνολικό αριθμό των ομήρων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν αριθμό μεταξύ 100 και 150 ατόμων.
Έξι ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τη φονικότερη εισβολή στο εβραϊκό κράτος από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973, ο τραγικός απολογισμός της νέας ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης διαρκώς αυξάνεται. Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης. Και καθώς δημοσιογράφοι αποκτούν πρόσβαση στις περιοχές και τα κιμπούτζ που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίθεσης της Χαμάς, το μέγεθος της σφαγής γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού ανέφεραν πως μπήκαν σε σπίτια γεμάτα πτώματα, βρίσκοντας γυναίκες που είχαν βιαστεί και σκοτωθεί και παιδιά που είχαν πυροβοληθεί και καεί.
Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του τείχους, στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 1.300. Ρεπορτάζ του AlJazeera, αναφέρει πως σε πολλές περιοχές άνθρωποι ψάχνουν με γυμνά χέρια για επιζώντες και νεκρούς μέσα στα ερείπια τον κτιρίων που έχουν καταρρεύσει από τις ισραηλινές βόμβες. Τουλάχιστον έξι γειτονιές στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν πληγεί δεκαοκτώ εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και δεκάδες ασθενοφόρα. Νεκροί έχουν ανασυρθεί και πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Πρόκειται για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και τουλάχιστον 16 χρόνια, από τότε δηλαδή που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα, στον οποίο ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από 300.000 κάτοικοι έχουν ήδη εκτοπιστεί και συνωστίζονται σε σχολεία του ΟΗΕ, αναζητώντας ένα καταφύγιο από τις βόμβες.
Ανταποκριτής του Guardian ανέφερε πως κάτοικοι ενημερώθηκαν το πρωί από τα νοσοκομεία πως έχουν σταματήσει να δέχονται οποιοδήποτε άλλο περιστατικό πέρα από τα επείγοντα εξαιτίας των βομβαρδισμών. Τα νοσοκομεία στη Γάζα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
Στο μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας τελείωσαν τα καύσιμα την Τετάρτη και οι εφεδρικές γεννήτριες αναμένεται να σταματήσουν να λειτουργούν σε λίγες ώρες, προσθέτει.
«Η Γάζα μένει χωρίς ηλεκτρικό στα νοσοκομεία κινδυνεύουν τα νεογέννητα που βρισκονται σε θερμοκοιτίδες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις σταματούν και οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, διευθυντής της ICRC για την περιοχή. «Χωρίς ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», τόνισε και πρόσθεσε τα νοσοκομεία σε αυτή τη φάση εξακολουθούν να λειτουργούν με γεννήτριες αλλά τα καύσιμα θα διαρκέσουν μόνο «για λίγες ώρες».