Μια νέα, ανατριχιαστική μελέτη έχει έρθει στο φως, η οποία υποστηρίζει πως οι κανίβαλοι Ευρωπαίοι πιθανότατα έτρωγαν τους νεκρούς αγαπημένους τους στις κηδείες αντί να τους θάβουν. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι ο κανιβαλισμός ήταν ευρέως διαδεδομένος μεταξύ των ανθρώπων της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής του Μαγδαληναίου, οι οποίοι ζούσαν σε όλη την Ευρώπη πριν από χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Quaternary Science Reviews.
Οι ερευνητές της μελέτης ανέλυσαν τις ταφικές πρακτικές σε 25 τόπους ταφής κατά τη Μαγδαλένια περίοδο στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Τσεχία και την Πορτογαλία. Η μελέτη βρήκε ενδείξεις ότι στα οστά των νεκρών αυτών των πρώιμων ανθρώπων, υπήρχαν σημάδια από δαγκώματα, ότι χρησιμοποιούσαν τα κρανία τους ως κύπελλα και πως αφαιρούσαν μυελό των οστών από τα σώματα λόγω των θρεπτικών συστατικών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχαίοι αυτοί άνθρωποι φαίνεται ότι συνδύαζαν τα ανθρώπινα λείψανα με λείψανα ζώων, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι επιστήμονες γνώριζαν προηγουμένως μερικές περιπτώσεις κανιβαλισμού μεταξύ αυτής της ομάδας, όπως αυτές στο σπήλαιο Gough’s Cave, όπου βρέθηκαν κύπελλα κρανίου και άλλα ανθρώπινα οστά, αλλά δεν γνώριζαν μέχρι τώρα πόσο διαδεδομένη ήταν η πρακτική αυτή.
Σύμφωνα με το businessinsider.com, οι ερευνητές έγραψαν ότι «είναι αναμφισβήτητο ότι η συχνότητα των κανιβαλιστικών περιπτώσεων στον Μαγδαλένιο πολιτισμό υπερβαίνει κάθε συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς σε παλαιότερες ή μεταγενέστερες ομάδες ανθρωποειδών και υποδηλώνει ότι ο νεκρο – κανιβαλισμός ήταν μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της περιόδου για να ξεφορτωθούν τους νεκρούς τους.
Η δρ Σίλβια Μπέλο, παλαιοανθρωπολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι η κανιβαλιστική συμπεριφορά «δεν ασκούνταν απλώς από ανάγκη», αλλά μάλλον ως «ταφική πρακτική». Ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Γουίλιαμ Μαρς πρόσθεσε ότι τα ευρήματά τους προσέφεραν μια πλαισίωση της σπηλιάς του Γκάου.
«Κατά την τελική χρονική περίοδο της Παλαιολιθικής εποχής, παρατηρείται μια αλλαγή τόσο στη γενετική καταγωγή όσο και στην ταφική συμπεριφορά, ενδεικτική της αντικατάστασης του πληθυσμού, καθώς οι ομάδες της Επιγραβετιανής μεταναστεύουν προς τα βόρεια», δήλωσε ο Marsh στην ανακοίνωση. «Πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην ταφική συμπεριφορά που εντοπίζεται εδώ είναι ένα παράδειγμα δημοτικής διάχυσης, όπου ουσιαστικά ένας πληθυσμός έρχεται και αντικαθιστά έναν άλλο πληθυσμό και αυτό επιφέρει μια αλλαγή στη συμπεριφορά».