Εργαζόμενοι σε καταστήματα της Apple στη Γαλλία ξεκίνησαν σήμερα απεργία σε εθνικό επίπεδο με μισθολογικά αιτήματα και αιτήματα για τις εργασιακές τους συνθήκες σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε σήμερα για να συμπέσει με την κυκλοφορία του iPhone 15.
Αυτός είναι ο τελευταίος πονοκέφαλος για τον τεχνολογικό γίγαντα στη Γαλλία αφότου υποχρεώθηκε να σταματήσει να πουλάει το μοντέλο του iPhone 12 νωρίτερα μέσα στο μήνα γιατί οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία. Η Apple αμφισβητεί τα ευρήματα της γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Συχνοτήτων (ANFR).
Περίπου 30 υπάλληλοι της εταιρείας διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα της Apple στη συνοικία της Όπερας στο κεντρικό Παρίσι–ένα από τα τρία καταστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα–σε απόσταση λίγων μέτρων από μια ουρά με περίπου 40 πελάτες που περίμεναν υπό βροχή για να μπουν μέσα στο κατάστημα. «Παραμένουμε οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τον πλούτο της Apple και επομένως νομίζω ότι μας αξίζει λίγο πιο έντιμη αντιμετώπιση από αυτή που έχουμε σήμερα», λέει η 36χρονη Αναΐς Ντιρέλ, η οποία εργάζεται στην Apple μια δεκαετία, μεταδίδει τοπ ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα συνδικάτα της Apple, περιλαμβανομένων των CGT, Unsa, CFDT και Cidre-CFTC, τα οποία επίσης σχεδιάζουν να απεργήσουν αύριο Σάββατο, έχουν ζητήσει μισθολογική αύξηση 7% για να αντισταθμιστεί η αύξηση του πληθωρισμού και τον τερματισμό του παγώματος προσλήψεων που διαρκεί ένα μήνα. Η διοίκηση δεν επιθυμεί να συμφωνήσει σε αύξηση μεγαλύτερη του 4,5%, σύμφωνα με αξιωματούχους των συνδικάτων. «Ο πληθωρισμός παραμένει απειλητικός. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», λέει ο Τάρεκ, ένας ηγέτης του συνδικάτου CGT που αρνήθηκε να πει το επίθετό του. «Ο στόχος δεν είναι καθόλου να εμποδιστούν οι πωλήσεις του iPhone, ο στόχος είναι στ’ αλήθεια να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε σχέση με αυτή την κατάσταση», προσθέτει.
Το προσωπικό σε ένα κατάστημα της Apple στη Βαρκελώνη, όπου περίπου 250 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για να μπουν στο κατάστημα σήμερα το πρωί, πρόκειται να συνταχθούν με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία στη διαμαρτυρία τους κατά των εργασιακών συνθηκών.