Η αστυνομία του Λονδίνου ζήτησε συγνώμη και κατέβαλε «σημαντική αποζημίωση» σε δύο γυναίκες που συνελήφθησαν στη διάρκεια της ολονυκτίας που είχε πραγματοποιηθεί στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ, η οποία έπεσε θύμα βιασμού και φόνου από αστυνομικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι δικηγόροι τους. Η Έβεραρντ έπεσε θύμα απαγωγής σε δρόμο του Λονδίνου την ώρα που κατευθυνόταν σπίτι της τον Μάρτιο του 2021. Το πτώμα της βρέθηκε σε δασική περιοχή, 80 χιλιόμετρα πιο μακριά κάποιες μέρες αργότερα.
Η είδηση του φόνου της και η αποκάλυψη ότι δράστης ήταν ένας αστυνομικός, ο Ουέιν Κάζενς, προκάλεσε οργή και το ξέσπασμα διαδηλώσεων. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συμμετείχαν σε ολονυκτία στο Κλάπαμ Κόμον, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό του πτώματος της Έβεραρντ, κοντά στο σημείο όπου είχε θεαθεί για τελευταία φορά.
Οι δύο γυναίκες, η Πάτσι Στίβενσον και η Ντάνια αλ Ομπέιντ, ήταν μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο με χειροπέδες, αφού η αστυνομία έκρινε ότι η συγκέντρωση παραβίαζε τους κανόνες του lockdown για την covid, αλλά το πλήθος αρνήθηκε να διαλυθεί.
Φωτογραφίες που έδειχναν τη Στίβενσον να συλλαμβάνεται και να ακινητοποιείται από τους αστυνομικούς μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο και προκάλεσαν έντονες επικρίσεις για τις μεθόδους που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η αστυνομία.
«Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», σχολίασε η Στίβενσον. «Ήταν μια πραγματικά κουραστική και δύσκολη διαδικασία αλλά ένιωθα ότι ήταν σημαντικό να πιέσουμε ώστε να υπάρξει κάποιου είδους λογοδοσία και δικαιοσύνη τόσο για εμένα όσο και για όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στην ολονυκτία για να εκφράσουμε την οργή και τη θλίψη μας για τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ από έναν εν ενεργεία αστυνομικό», πρόσθεσε. Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου επεσήμανε ότι η ολονυκτία πραγματοποιήθηκε εν μέσω εξαιρετικών συνθηκών και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί έδρασαν καλή τη πίστη. Ο φόνος της Έβεραρντ και η αντίδραση της αστυνομίας στην ολονυκτία ήταν μερικά από τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη της αστυνομίας του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια και τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση της επικεφαλής της Κρεσίντα Ντικ.
Έκθεση ανεξάρτητης αρχής που δημοσιεύθηκε εβδομάδες μετά την ολονυκτία έκρινε ότι η αστυνομία αντέδρασε με τον προσήκοντα τρόπο. Όμως άλλη έκθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο και η οποία ζητήθηκε αφού ο Κάζενς καταδικάστηκε σε ισόβια, χαρακτήρισε την αστυνομία μισογυνική και παρουσίασε το περιστατικό ως παράδειγμα των προβλημάτων της και της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις.